Votulastkrant logo

Oma’s soep: Het recept tegen eenzaamheid

Een eenvoudig recept: jongeren maken samen met ouderen soep en wisselen ondertussen verhalen uit. De ingrediënten komen van de Jumbo die ze voor niks aanbiedt. De ruimte in Buurtcentrum De Leeuw is ook zonder kosten en zodoende kan er om de week op dinsdagmiddag van 12.00 tot 14.00 uur gratis aangeschoven worden!

Aan een ovale tafel zitten vijf studenten (de vrijwilligers) en acht oudere dames gemoedelijk te praten. Er wordt met een voorstelrondje gestart “zodat iedereen weet met wie zij aan tafel zit,” legt initiatiefnemer Joosje (21) uit.

Als vrijwilliger Eza (26) vertelt dat ze in een bakkerij werkt, haakt de 92-jarige Ellie daarop in met de mop van het konijntje dat bij de bakker om worteltjestaart vraagt… “Leuk hoor, een moppie op zijn tijd,” lacht Trees van 78. Er wordt ook geïnteresseerd gevraagd naar de opleidingen van de studenten en er wordt trots verteld hoe lang ieder al in de wijk woont.

Foto: Wendeline van den Nagel
Foto: Wendeline van den Nagel


“Ik zat tien jaar thuis,” vertelt Martha (65) “maar kom nu continu in De Leeuw. Ik ga naar Oma’s soep omdat de sfeer ongedwongen is en de soep goed smaakt.”

Eenzaam
Uit onderzoek blijkt dat 40% van de 65-plussers zich regelmatig eenzaam voelt. (volksgezondheidenzorg.info) De oprichters van Oma’s soep, jeugdvrienden Max en Robert, hadden dit in de praktijk ervaren. De oma van Max vertelde hem eens tijdens het maken van soep, dat ze zich soms wat eenzaam voelt. Ze zou vaker met iemand soep willen maken. En Robert merkte bij zijn studie geneeskunde dat ouderen regelmatig voor een gesprekje bij een arts kwamen en niet omdat ze ziek waren.

Zo werd het idee voor Oma’s soep geboren, en inmiddels verspreidt dit sympathieke initiatief zich nu door heel Nederland. Er wordt bovendien met overgebleven groenten uit de supermarkt gewerkt, zodat het niet alleen de eenzaamheid maar tegelijkertijd de voedselverspilling tegengaat.

Het mes snijdt aan twee kanten
Ellie blijft hangen na de breiles die hier ook wordt gegeven. “Thuis is toch niks te beleven!” Het snijden van de groente laat ze aan zich voorbij gaan. Marijke (70) schuift ook graag aan voor de soep. “Deze sociale gebeurtenissen zijn zo belangrijk. Toen ik jong was had ik met heel veel mensen contact. Nu ik ouder ben, zoek ik dat ook op.

” Trees vertelt dat ze thuis alleen is sinds het overlijden van haar man. “Je moet het allemaal zelf doen.“ Lies van 74 beaamt dit. Ook zij is eenzaam. “Het snijden vind ik leuk om te doen.”

“Nu ik geen opa en oma meer heb, vind ik het heerlijk om hier te helpen,” vertelt Eza. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Aanmelden: utrecht@omassoep.nl
Initiatiefnemers in Utrecht, Joosje en Sophie, verwelkomen je graag.
www.omassoep.nl
LL

Reacties

Leuk idee gratis soeppakket om zelf soep te maken.
door Hans van Doorne op donderdag 24 september 2020 om 10:32

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 6, November

Nieuw aanspreekpunt in de wijk: wijkadviseurs
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Meer groen, kunst en licht
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Oma’s soep: Het recept tegen eenzaamheid
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Hoe verder met de tipi?
lees artikel

Koffie met...
lees artikel