Votulastkrant logo

Meer groen, kunst en licht

Een groene muur vol Utrechtse planten is het laatste kunstwerk dat nog gerealiseerd gaat worden in de nieuwe kunstroute in Lauwerecht met veertien bijzondere kunstwerken. Over de route is een boekje gemaakt dat ook online komt te staan. De route is ontwikkeld om de wijk meer groen, kunst en licht te geven; een wens van zowel ondernemers als bewoners.

“We wilden de wijk permanent mooier maken,” vertelt Marith Hameter van Spoken Art Community, die samen met Roos Polman het omvangrijke project organiseerde. Marith: “De straatzinnen en beamers hangen er sowieso voor vijf jaar. Daarna wordt er gekeken of die periode verlengd kan worden.” Op alle plekken komen ook nog informatiebordjes te hangen. Net zoals in een museum dus. Het gehele project is mogelijk gemaakt door de bijdrage van het Ondernemersfonds.

Spelen met lichtprojecties
Er zijn verschillende muurschilderingen te zien. Na zonsondergang vallen de lichtgevende straatzinnen – gespannen tussen de huizen - waarschijnlijk als eerste op. Wat echter het meest bijzonder is om op te zoeken (vooral met kinderen), zijn de vijf kunstwerken die onder de noemer ‘Lauwerlicht’ zijn ontwikkeld in samenwerking met het Uitvindersgilde: verschillende kunstenaars ontwierpen lichtprojecties die vanuit beamers aan een lantaarnpaal op de stoep bewegen. De beamers reageren op menselijke nabijheid.

Roos: “Bewoners gaven aan dat ze het fijn zouden vinden om elkaar te ontmoeten, dus in alle vijf kunstwerken zit een spelelement dat kan zorgen voor interactie.” Zo kan je bijvoorbeeld van start naar finish lopen; een stukje van een paar meter waarbij je de tijdsscore op de stoep ziet. Bij een ander kunstwerk zie je eerst niks, alleen een wit stipje dat een balletje blijkt dat je kan volgen. Als je dat doet, verschijnen allemaal dieren die ook achter het balletje aangaan.



Sprookjesachtig
Marith: “Aan het begin van de Goeman Borgesiuslaan krijgt iedereen die onder de beamer komt een eigen kleur lijn die je volgt. Met meerdere mensen kan je dan als het ware een soort kunstwerk vormen. De lijnen blijven ook een tijdje staan, dus als je aankomt zie je dat er buren gepasseerd zijn.”

Roos: “Er is aan de Willem Dreeslaan ook een projectie van een soort omgekeerde ondergrondse wereld. Heel mooi en sprookjesachtig. Als je erop gaat staan, gaat die wereld sneller onder je voorbij en verandert. De laatste beamer is weer heel anders: die projecteert haiku’s met woorden uit de wijk. Als je daarin springt vliegen alle letters uit elkaar en komt er een nieuwe haiku. Stiekem is er met al die kunst gelijk ook veel meer licht in de wijk!”

De boekjes over de kunstroute liggen o.a. bij het kantoor van Spoken Art Community.
www.lauwerechwel.nl
FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 6, November

Nieuw aanspreekpunt in de wijk: wijkadviseurs
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Meer groen, kunst en licht
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Oma’s soep: Het recept tegen eenzaamheid
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Hoe verder met de tipi?
lees artikel

Koffie met...
lees artikel