Votulastkrant logo

Nieuw aanspreekpunt in de wijk: wijkadviseurs

Nieuw in Buurtcentrum de Leeuw: de wijkadviseurs! Vanaf oktober tot en met december zit er elke woensdagmiddag een wijkadviseur van wijkbureau Noordoost in Buurtcentrum de Leeuw als aanspreekpunt voor buurtbewoners.

Noordoost heeft drie wijkadviseurs: José Boon, Maarten Grienberger en Susanne Wiss. Die hebben hun eigen werkplek op het wijkbureau op de F.C. Donderstraat, maar die verruilen ze woensdagmiddag van twee tot vier voor een tafeltje in het buurtcentrum. “Het is wat levendiger dan op het wijkbureau, als wijkadviseur kun je zo zelf meer ervaren wat er leeft,” vertelt José Boon.

Zichtbaar
Hoe geef je participatie vorm? José Boon legt uit dat in het coalitieakkoord is vastgelegd dat de gemeente zichtbaarder zal zijn in de wijk. Daarom is deze pilot bedacht: drie maanden lang is er elke week een wijkadviseur in het buurthuis. Op die manier kunnen bewoners hun ideeën over de buurt op een makkelijke manier kwijt aan een vertegenwoordiger van de wijk. De adviseurs kunnen de ideeën weer meenemen naar de gemeente.

José Boon (l). Foto: Wendeline van den Nagel
José Boon (l). Foto: Wendeline van den Nagel


Face to face
Op de woensdag in de Kinderboekenweek zit José naast de boekenmarkt, het is dus druk in de hal: ‘ideaal’. Ze heeft al twee mensen met een goed idee voor de wijk kunnen doorverwijzen naar het initiatievenfonds.

Een week later heeft wijkadviseur Maarten ook positieve ervaringen: “Er komt regelmatig iemand een praatje maken.” Zo heeft hij al opmerkingen kunnen noteren over verkeer, informatie kunnen geven over een invalideparkeerkaart en kunnen wijzen op ‘slim melden’ bij overlast. Hij vindt het spreekuur in de Leeuw ook een goede manier om meer toegankelijk te zijn voor buurtbewoners: “Er werd letterlijk gezegd ‘Fijn om iemand in de ogen te kunnen kijken,’” vertelt hij.

Uitwisseling
Buurtbewoner Angelique is het daarmee eens, ze is blij met het spreekuur. “Ik had eerder al gebeld naar het wijkbureau om een afspraak te maken voor het wijkspreekuur. Toen bleek dat ik dan eerst digitaal melding moest doen van een klacht. Fijn dat dat kan natuurlijk, voor bijvoorbeeld een kapot stoplicht of losse stoeptegel, maar ik had niet zozeer een klacht, ik wilde iets kwijt over de woonsituatie in de wijk. Ik voelde me een beetje afgescheept, en wist niet waar ik met mijn vragen heen kon. Het spreekuur in de Leeuw kwam als geroepen en overtrof mijn verwachtingen: ik werd heel serieus genomen en heb echt een gesprek van mens tot mens gevoerd. Het is heel fijn van gedachten te kunnen wisselen in plaats van een klacht digitaal te ‘dumpen’”.

Participatie
De afgelopen jaren sprak de gemeente ook al regelmatig met buurtbewoners over wat er speelt in de buurt en hun wensen voor de buurt. Dat resulteerde in de ‘Wijkopgave Noordoost’. De Wijkopgave wordt vernieuwd en daarvoor gaan de wijkadviseurs nu in gesprek met verschillende organisaties en netwerken in de buurt. Op die manier kunnen onderwerpen die in de wijk spelen op de agenda van de gemeente gezet worden.

Dit jaar en verder
Tot en met december zijn de wijkadviseurs dus op woensdagmiddag te vinden in het buurtcentrum. Eind van het jaar wordt er geëvalueerd: is het spreekuur in Buurtcentrum de Leeuw een succes, dan kunnen bewoners de wijkadviseurs daar blijven ontmoeten.

www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/initiatief-en-invloed/
wijkparticipatie-utrecht.nl/Noordoost
www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/initiatief-en-invloed/participatie/wijkopgave/wijkopgave-noordoost
utrecht.slimmelden.nl/#/home
MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 6, November

Nieuw aanspreekpunt in de wijk: wijkadviseurs
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Meer groen, kunst en licht
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Oma’s soep: Het recept tegen eenzaamheid
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Hoe verder met de tipi?
lees artikel

Koffie met...
lees artikel