Votulastkrant logo

Rubriek: Koffie met...

Onze wijk heeft veel vrijwilligers én veel leuke cafés. Dus we besloten om dit jaar elke editie met een bijzondere vrijwilliger in één van deze gezellige cafés koffie te gaan drinken.

Dit keer Dick van der Horst. Dick is koster van o.a. de Josephkerk aan de Draaiweg. Als schipperskind in 1941 in de oorlog geboren en nu 78 jaar. Na de oorlog besloot zijn vader aan wal te gaan en woonde Dick tot aan zijn 15e in Tolkamer. In ‘67 verhuisde Dick met zijn toenmalige vrouw naar de Vogelenbuurt, waar hij nog steeds woont.

Kosterwerk
Wat doet een koster eigenlijk? “Ik zorg dat alles in de kerk klaar staat voor de normale diensten,” vertelt Dick. “De kelk en het altaar klaarmaken, zodat de priester zijn werk kan doen. Ik zorg dat de misdienaars de kleding hebben en dat de lector er is.”

Dick van der Horst bij Paul's Coffee Corner. Foto: Karin Vlugter
Dick van der Horst bij Paul's Coffee Corner. Foto: Karin Vlugter


Ooit begon hij met zes kosters, de laatste is vorig jaar overleden. Hij doet het nu alleen. Bij de vraag of de dienst niet door kan gaan als hij op vakantie is, antwoordt Dick bescheiden “Alles kan natuurlijk.”

Nog steeds diensten
Veel mensen denken dat de kerk dicht is, maar er kan nog van alles in de kerk. “Er kan getrouwd worden, uitvaarten kunnen nog en er kan gedoopt worden. De eerste vrijdag van de maand is er een eucharistieviering.” vertelt Dick. “De verwarring komt doordat er aangekondigd werd dat er géén eucharistievieringen op zondag meer zijn. Nu verhuren we op zondag aan de Oekraïense gemeenschap. Die zijn in de Josephkerk ingeburgerd, hebben een sleutel en daar hoef ik mij niet veel mee te bemoeien.”

Verbonden met de kerk
De Josephkerk stond in 1990 op instorten en zou afgebroken worden. Er zou een kleine kerkzaal voor in de plaats komen met woningen daar boven. “De buurt kwam in opstand,” vertelt Dick. “Die zei: ‘Wij vinden dat de kerk wijkbepalend is, we willen de kerk niet kwijt!’” Dat vond hij prettig. En hij vervolgt: “Nu sta ik er alleen voor en heb ik de wijk ook hard nodig.”

Koffie op de hoek
We drinken koffie op de hoek van de straat, bij Paul’s Coffee Corner.Terwijl Dick zijn suikervrije cappuccino koud laat worden omdat hij honderduit vertelt, blijkt dat de zwager van Paul ook koster is geweest samen met Dick. Omringd door antieke spullen (die je overigens allemaal kan kopen in deze bijzondere koffiezaak) met een heerlijk klassiek muziekje op de achtergrond, bedenken we dat we geen betere plek hadden kunnen uitkiezen voor dit gesprek.

www.Draaiwegkerk.nl HH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 5, Oktober

Sparen voor aanpassingen verkeersroute Votulast
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Een nieuwe start
lees artikel

Bij ons op de...
lees artikel

Samen met tbs’ers op de planken
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Op jezelf, met een beetje hulp
lees artikel

Koffie met...
lees artikel