Votulastkrant logo

Op jezelf, met een beetje hulp

In onze wijk wonen veel jongeren die voor het eerst op eigen benen komen te staan. In studentenhuizen, bij een hospita of familie beginnen ze aan hun eigen leven. Maar niet voor iedere jongere is de weg naar zelfstandigheid zo vanzelfsprekend. Als je een tijd door jeugdhulp niet thuis hebt gewoond, is de opstap naar ‘op jezelf’ erg groot.

Die jongeren hebben vaak door verschillende problemen in hun jonge leven niet die vaardigheden opgedaan waarmee je moeiteloos instroomt in een studentenhuis. Daarnaast ontbreekt vaak een netwerk van relaties die kan helpen als praktische zaken even ingewikkeld worden. Toch stopt de jeugdhulp als je 18 wordt, en wordt verwacht dat je zelfstandig gaat wonen.

Kamers met aandacht
Bianca van der Neut gaf leiding bij ‘De Rading Jeugd-& Opvoedhulp’, en besloot te onderzoeken of dit beter kon: een eigen plek voor deze jongeren, maar met een volwassene in de buurt die even kan meekijken als het nodig is. Zij noemde het ‘Kamers met Aandacht’. Al gauw werden andere jeugdzorgorganisaties enthousiast over haar idee, en de gemeente gaf haar het mandaat om het plan als zelfstandige uit te werken en de inwoners van Utrecht te betrekken.Hoe het werkt
Het werkt zo: Iedereen in de wijk kan een kamer aanbieden. De kamerverhuur is op basis van een tijdelijk contract, dus huurbescherming is niet van toepassing. De jongere krijgt wekelijks begeleiding door een jeugdprofessional, waar de verhuurder ook mee in gesprek kan. Ook mensen met een huurwoning kunnen meedoen. De woningbouwverenigingen zijn betrokken om te onderzoeken of toestemming voor onderhuur verleend kan worden, wat bijna altijd mogelijk is.

Warm hart
De eerste voorwaarde om aan het project mee te doen is natuurlijk een warm hart voor een startende jongere. Je hoeft alleen maar een beetje verstand van het leven te hebben om in aanmerking te komen. Het matchen van de verwachtingen over en weer is ook heel belangrijk. Bianca brengt partijen bij elkaar. Voor iedere bij haar aangemelde jongere wordt een passende verhuurder gezocht. Er moet echt een ‘klik’ zijn.

Meedoen
Daarnaast draagt Bianca haar idee ook uit buiten de stad. Er is grote interesse vanuit de jeugdzorg. Toch hoopt Bianca dat er op den duur een groter, landelijk platform ontstaat dat gedragen wordt door bijvoorbeeld welzijnsorganisaties, die geen directe financiële belangen hebben bij de plaatsingen. Op die manier zou de hulp zo dicht mogelijk bij de mensen zelf geboden worden. Haar kunde en enthousiasme belooft veel goeds.

Ook enthousiast? Meer informatie via info@kamersmetaandacht.nl of 06-11134685 NvD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 5, Oktober

Sparen voor aanpassingen verkeersroute Votulast
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Een nieuwe start
lees artikel

Bij ons op de...
lees artikel

Samen met tbs’ers op de planken
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Op jezelf, met een beetje hulp
lees artikel

Koffie met...
lees artikel