Votulastkrant logo

Samen met tbs’ers op de planken

Dit is dé kans voor alle buurtbewoners die ervan dromen om ooit op het toneel te staan. De Van der Hoeven Kliniek werkt vanaf september aan een ambitieus project: een toneelvoorstelling waarin buurtbewoners, personeel van de kliniek en tbs’ers samen schitteren. Er wordt een documentaire over het proces gemaakt én een onderzoek aan gekoppeld. Fons Diepenmaat, theaterdocent en coördinator in de kliniek: “De enige voorwaarde om deel te nemen, is dat je het leuk moet vinden om iets met theater te doen én dat je het leuk vindt om dat met deze populatie te doen.”

Er zijn geen audities, iedere buurtbewoner die zich aanmeldt mag in principe meedoen, mits je volwassen bent. De aanleiding van de voorstelling is het 65-jarig bestaan van de kliniek volgend jaar. De toneelproductie is een samenwerkingsproject met community art-groepen Stut Theater en het Amerikaanse Cornerstone. Ieder maakt een eigen productie. De ervaringen over het maakproces worden uitgewisseld, de stukken mogelijk samen gepresenteerd.

Onbekend en onbemind
Diepenmaat: “We willen met dit project het onbekende en vaak ook onbeminde van de kliniek aan de orde brengen. De samenleving staat over het algemeen niet te springen om tbs’ers die hun kunsten vertonen. Dat gaan we heel zorgvuldig begeleiden. Ook moet er gekeken worden wie mee kan doen: patiënten moeten toestemming hebben van justitie om naar buiten te mogen.” De uitvoering staat ergens in maart gepland, maar het is de bedoeling om de productie vaker en op verschillende plekken te presenteren. De regie is in handen van Petra van den Brand en Eva Luining, theaterdocenten van de kliniek. Daarnaast zijn ook docenten muziek en beeldende vakken betrokken bij het project.

Fons en Petra. Foto: Kees de Vries
Fons en Petra. Foto: Kees de Vries


Behandeling
Kunstvakdocenten geven al vanaf de oprichting in de kliniek lessen op het gebied van muziek, beeldende kunst en podiumkunst. Leuk weetje: de ouders van Rutger Hauer zijn er ooit begonnen met het geven van de theaterlessen. Kunstvakken hebben een belangrijke functie bij de behandeling van tbs-patiënten. Diepenmaat: “Hoe gaat de patiënt om met aanwijzingen, met het contact met de docent, met anderen en met de materialen? Dat wordt onderdeel van de behandeling.”

Kennismaking
“Als buurtbewoners belangstelling hebben gaan we eerst samen met de deelnemende patiënten een aantal workshops doen. Als mensen enthousiast zijn en echt mee willen doen, dan verwachten we ook commitment. Denk aan wekelijks repeteren - later in het proces misschien vaker als dit nodig is - en meespelen in de voorstellingen.” Natuurlijk zijn er wel veiligheidsregels waar je je aan moet houden als je in de kliniek komt. Daarom is de bedoeling om voorafgaand aan de workshops een informatieavond te houden voor buurtbewoners die zich hebben aangemeld.

Meld je aan voor deze bijzondere ervaring! Voor aanmelding en/of meer info over de planning kun je mailen naar FDiepenmaat@hoevenkliniek.nl FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 5, Oktober

Sparen voor aanpassingen verkeersroute Votulast
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Een nieuwe start
lees artikel

Bij ons op de...
lees artikel

Samen met tbs’ers op de planken
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Op jezelf, met een beetje hulp
lees artikel

Koffie met...
lees artikel