Votulastkrant logo

Rubriek: Streetstyle Votulast

Utrecht wordt steeds meer een wereldstad, en dat zie je op straat. Regelmatig kom je iemand tegen die werk heeft gemaakt van zijn of haar uiterlijk. Een prachtig op elkaar afgestemde outfit of een zwierige jas met vrolijke flaphoed. Zouden er in Votulast ook van deze paradijsvogels wonen? Wij zoeken ze op!

In zijn vorige leven was dichter en muzikant Jan van Piekeren eigenaar van een groothandel in auto-accessoires. Strak in het pak en 115 kilo schoon aan de haak. De ommekeer kwam na zijn faillissement. Hij ging anti-kraak wonen en in de horeca werken en daardoor ontstond tijd en ruimte. Hij begon te schrijven: gedichten en liedjes. Hij speelde in een band en ontmoette daar gitarist Johan met wie hij nog steeds het muzikale duo Van Piekeren vormt.

Jan van Piekeren. Foto: Wendeline van den Nagel
Jan van Piekeren. Foto: Wendeline van den Nagel


Grondrecht
“Nederlandstalige pop op de grens van kleinkunst,” zegt Jan. Samen spelen ze vaak op straat, dat wil zeggen: ze oefenen hun individuele grondrecht op het uiten van hun eigen mening uit. Op die manier ontworstelen ze zich aan het strenge beleid van de gemeente. “Ik demonstreer!” zegt Jan daarover. Het verbaast hem dat niet meer kunstenaars op deze manier de ruimte op straat opeisen.

Bakkebaarden
Met een nieuw leven kwam een nieuw uiterlijk: grote bakkebaarden ter compensatie van zijn kalende schedel en een gekke bril. Toen zijn dochter die bril voor het eerst zag moest ze vreselijk lachen. “Deed iedereen maar eens wat vaker een gekke bril op,” zegt Jan daarover.

Vrolijke bloesjes
Tijdens workshops straatmuziek maakt hij met autistische kinderen of managers liedjes die ze vervolgens op straat spelen: “Ik laat ze iets beleven zodat ze zichzelf tegenkomen!”

Met vriendin Jelleke gaat hij naar kringloopwinkels en brocanteriën, waar hij vrolijke bloesjes en een jagerspak uit de Jura op de kop tikt. Dat pak is live te bewonderen: elke laatste vrijdag van de maand organiseert Van Piekeren een gratis muziekavond in de Kargadoor, Utregticana. Samen met gastartiesten laat hij daar zijn unieke raspende stemgeluid horen! WvdN

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 5, Oktober

Sparen voor aanpassingen verkeersroute Votulast
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Een nieuwe start
lees artikel

Bij ons op de...
lees artikel

Samen met tbs’ers op de planken
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Op jezelf, met een beetje hulp
lees artikel

Koffie met...
lees artikel