Votulastkrant logo

Een nieuwe start

September…De grote vakantie is voorbij en het ‘gewone’ leven begint weer. Voor sommige buurtbewoners wordt de routine na de vakantie anders: een nieuwe start doordat ze naar een nieuwe school gaan of aan een opleiding beginnen.

Cato wordt 4 september 4 jaar, maar ze mag op maandag 2 september al naar de basisschool. Ze gaat naar de Fakkel. “Met juf Sylvia en meester Joost. Maar dat is pas over maanden hoor,” vertelt ze. Van haar neefje Teun heeft ze gymschoenen voor binnen gekregen. Cato heeft met Duplo de school gebouwd en legt uit: “Dit is de meester en dit de juf en dit ben ik en ze hebben ook dieren, paarden, dan ga je met een paard naar school…”. Zij niet: zij gaat op de fiets, en dan mag ze zelf fietsen en mama of papa lopen ernaast.

Naar de middelbare school
De lego van Oscar moet aan de kant: zijn kamer wordt opnieuw ingericht. Hij krijgt een nieuw bureau en bij de kringloopwinkel hebben ze een mooi bankje gescoord. Want er gaat wel wat veranderen als je naar de middelbare school gaat: “Een nieuwe kamer, een nieuwe fiets, een nieuwe laptop,” somt Oscar op. Hij gaat naar de Werkplaats in Bilthoven, dat is een half uur fietsen. Op de Werkplaats werken ze in domeinen en komen de leraren naar jou toe, legt Oscar uit, dus je blijft net als op de basisschool op dezelfde plek zitten. Je hebt wel verschillende leraren, dat vindt hij wel spannend: “Want ik wil het liefst niet hele strenge meesters en zo, maar volgens mij heb ik best een aardige mentor.”

Oscar. Foto: Wendeline van den Nagel
Oscar. Foto: Wendeline van den Nagel


Studeren
Schalk is achttien jaar en verlaat de Vogelenbuurt om filosofie te gaan studeren in Groningen. Een heel nieuwe stad voor hem: “Het is ver weg, het is een nieuwe wereld.” De introductieweek voor nieuwe studenten, de Kei-week, heeft hij inmiddels achter de rug. “Je leert dan de hele stad kennen, alles is nieuw, er komt veel op je af, maar het is wel heel erg gezellig.” De overgang van middelbare school naar studie vindt hij wel heftig omdat je veel moet regelen: “Je ouders helpen en steunen nog wel maar je moet ook veel zelf doen.” Een kamer heeft hij nog niet, dus voorlopig treint hij op en neer naar Groningen. En de lego van Schalk? Die verkocht hij afgelopen april op de Utrechtse vrijmarkt. MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 5, Oktober

Sparen voor aanpassingen verkeersroute Votulast
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Een nieuwe start
lees artikel

Bij ons op de...
lees artikel

Samen met tbs’ers op de planken
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Op jezelf, met een beetje hulp
lees artikel

Koffie met...
lees artikel