Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkwater

Langs en door onze wijk stroomt heel wat water. Dan zijn er nog vaarten, kanaaltjes en stroompjes die er vroeger waren, maar alweer lange tijd zijn gedempt. Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de geschiedenis van al dit water. Deze keer verdiepen we ons in de Oosterstroom langs de Gruttersdijk.

Oosterstroom in 1745 (Het Utrechts Archief)
Oosterstroom in 1745 (Het Utrechts Archief)


Door de vele stadsbranden die Utrecht teisterde, nam het stadsbestuur in de eerste helft van de 14e eeuw maatregelen om dit tegen te gaan. Zo werd besloten om ten noorden van de stad een ommuurde voorstad te bouwen: de Bemuurde Weerd. Hier moesten brandgevaarlijke industrieën zich vestigen. Ter verdediging werd er een gracht om de Bemuurde Weerd aangelegd. Aan de oostkant werd dit de Oosterstroom.

Stadsvolmolen
In vroeger tijden liep de Oosterstroom ten noorden trouwens wat verder door dan die tegenwoordig doet. Zodoende lag ook de Molenwerf binnen de ommuring. Waar de Oosterstroom uitmondt in het Zwarte Water stond toren Simpoel, zie in het midden op de tekening uit 1745 (Het Utrechts Archief). Naast de toren met trapgevel staat de stadsvolmolen. In een volmolen werden geweven wollen lakens gekneed in een volkom, na te zijn begoten met water. Door deze behandeling werd het laken vervilt, zodat de bloot liggende draden aan het oog werden onttrokken.

Overzicht
De foto uit 1930 (Het Utrechts Archief), genomen vanaf de voor ons bekende molen, toont een overzicht van de Oosterstroom en de Gruttersdijk in zuidelijke richting. Het laatste deel is overkluisd, maar onder de Van Asch van Wijckbrug komt de Oosterstroom in de Weerdsingel O.Z. uit.

Westerstroom
De naam Oosterstroom doet vermoeden dat er ook een Westerstroom was. Die was er ook en ook nog de Noorderstroom. De Westerstroom liep vanaf de Monicabrug naar het noorden, langs de Westerdijk. Via de Noorderstroom liep het water bij Zijdebalen de Vecht in. Rond 1950 werd de Westerstroom gedempt, en maakte samen met de Westerbrug en het begin van de Westerdijk plaats voor de Oudenoord.

Oosterstroom in 1930 (Het Utrechts Archief)
Oosterstroom in 1930 (Het Utrechts Archief)

GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 4, Juli

Sloop en bouw in Staatsliedenbuurt
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Bijzonder burenfeestje
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Samen in de tipi
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Penningmeester en redacteur gezocht!
lees artikel

Koffie met...
lees artikel