Votulastkrant logo

Samen in de tipi

In het Griftpark, op het terrein van Griftsteede, staat een prachtige tipi. De tipi is een initiatief van Sociaal Makelaar Jeugd, Rosa Balrak. Zij organiseert daar bijeenkomsten voor kinderen en/of ouders, geïnspireerd op de ‘Rode Tent’. Daarnaast wordt er ook een Rode Tent georganiseerd. Rosa: “Het is een plek waar je ontdekt dat je niet alleen staat in onzekerheden, dat je beseft dat je heel veel kunt hebben aan iemand die je niet kent.”

Rosa organiseert zelf een Rode Tent in Leidsche Rijn, waar ze woont. Een Rode Tent is een plek waar vrouwen samenkomen om te rusten, op te laden en elkaar te inspireren met ontroerende levensverhalen. Soms is het in een echte tent, maar je kan overal een Rode Tent houden. Het is een wereldwijd netwerk van vrouwen - de ‘Red Tent Movement’.

Foto: Wendeline van den Nagel
Foto: Wendeline van den Nagel


In haar werk wilde Rosa hier ook iets mee doen. “Ik zag dingen die ook heel goed zouden kunnen werken voor kinderen, dingen waar ik als kind zelf veel aan had kunnen hebben. Denk aan het verschil weten tussen heel erg in je hoofd zitten en meer in je gevoel.”

Mooie verhalen
Ze begon met het organiseren van een bijeenkomst voor meisjes in het buurtcentrum. “Ik had een tent gebouwd met rode doeken en kussentjes. Ik legde de meisjes uit, dat volgens de Zuid-Amerikaanse traditie vrouwen vroeger bij elkaar kwamen in een tent, lekkers deelden en even niks hoefden. Als je iets te vertellen hebt over wat er in je leven speelt, dan pak je een ‘talking stick’, een stokje wat in het midden ligt. Je mag alleen over jezelf praten op dat moment, niemand mag je in de rede vallen, je mag elkaar ook geen advies geven, daar gaat het allemaal niet om. Dan ontstaan er hele mooie verhalen, nooit over koetjes en kalfjes, maar hele boeiende dingen.”

Meer aandacht
Rosa vond het buurtcentrum echter niet zo’n inspirerende omgeving, het kon beter. “Mijn teamleider vroeg hoe ik het er graag uit zou laten zien. Ik had het toen over een tipi, en toen zei hij: ‘Als jij denkt dat je een tipi neer kunt zetten, ga je gang’. Toen heb ik samen met Utrecht Natuurlijk een tipi kunnen overnemen van iemand die er vanaf wilde.”

Er is echter meer aandacht nodig voor de tipi, veel mensen weten niet van de activiteiten. Daarnaast wil Rosa kijken of ze meer kan samenwerken met scholen.
Meld je aan bij Rosa en blijf actief op de hoogte van het activiteitenaanbod in de tipi!

rbalrak@dock.nl
www.rodetent.nl en www.utrechtnatuurlijk.nl/activiteiten
FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 4, Juli

Sloop en bouw in Staatsliedenbuurt
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Bijzonder burenfeestje
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Samen in de tipi
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Penningmeester en redacteur gezocht!
lees artikel

Koffie met...
lees artikel