Votulastkrant logo

Studentenfiets met garantie

Een tweedehands fiets voor weinig geld, mét garantie. Inruil oude fiets mogelijk. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Daar wil de redactie meer van weten, en zo begeef ik me op deze druilerige dag naar de nieuwe fietsenboer van de wijk.

De fietsenboer, zo heet de winkel aan de van Humboldtstraat ook echt, wordt bestierd door vader Theo en zoon Michel van Leeuwen. Meteen op de stoep wordt al duidelijk wat een bijzonder assortiment deze fietsenhandelaar heeft. Een fiets met een rood voorwiel en een blauw achterwiel, een fiets met een bruin frame en een groen spatbord en een volledig zilver gespoten fiets vallen niet uit de toon tussen hun samengestelde buren.

berg halve fietsen
Theo ontvangt me hartelijk en laat me het hele pand zien, dat voornamelijk uit opslag bestaat. Overal hangen nieuwe wielen aan de wand en het plafond. De achterste helft van de winkel wordt in beslag genomen door een berg halve fietsen en fietsjes, met bovenop een enorme stapel binnenbanden. Achterin is een ruimte met bakken vol tandwielen, trappers, lichten, spatborden en kabels. Michel voorziet midden in de winkel een fiets van nieuwe remkabels. Het wordt me langzaam duidelijk hoe deze ondernemer werkt.

garantie
Theo: "Ik verkoop studentenfietsen, of stationsfietsen zoals ik ze noem. We bouwen ze op uit meerdere fietsen waar we de onderdelen van gebruiken die nog goed zijn. De fietsen hebben geen licht of slot, maar voor een meerprijs zet ik die er natuurlijk graag op. Studenten willen graag een fiets met een terugtraprem, zodat de kabels niet meteen in het drukke fietsenrek bij het station stukgetrokken worden. Nu met de start van het nieuwe studentenjaar heb ik erg veel aanloop gehad. Mensen krijgen een week garantie. Als de ketting breekt krijg je van mij een nieuwe."
snel klaar
Ook voor reparaties worden onderdelen van andere fietsen gebruikt. Op die manier is een 24-uurs service mogelijk. Theo: "Een lekke band vervang ik meteen door een nieuwe (hergebruikte) binnenband, dan ben ik snel klaar. Eens in de zoveel tijd neem ik alle lekke banden mee naar huis en plak ze daar, lekker in de tuin met een teiltje. Op een zaterdag doe ik zo twintig banden."

fiets inleveren
Hoe komt Theo aan al die tweedehands fietsen? "Ik koop partijen op van andere fietsenhandelaren, en ik krijg een hoop inruilfietsen aangeboden. Ook fietsen die niet meer bruikbaar zijn, met een slag in het wiel of een gebroken ketting, kun je hier inleveren. Afhankelijk van hoeveel ik kan hergebruiken geef ik je er nog wat voor. Wat echt niet meer gaat breng ik trouwens gewoon naar het oud ijzer hoor! En ik gebruik ook nieuwe materialen zoals spatborden en verlichting. Ik houd een administratie bij van alle fietsen voor de politie, die controleren af en toe of ik geen gestolen fietsen heb. Maar op één of andere manier merk ik dat meteen, als men een gestolen fiets wil inruilen. Het is dus ook nog nooit voorgekomen." Is het lucratief genoeg, met deze kleine prijsjes? Theo: "We kunnen er brood van eten, en dat zelfs nog lekker beleggen ook!" BR

Lees meer over: Tuinwijk

Reacties

Het lijkt er op dat de hut gesloten is.
door EW de Savornin Lohman op dinsdag 13 juni 2017 om 10:00

Veruit de meest slechte fietsenmaker van Utrecht. Als je hier naar binnen gaat weet je zeker dat je wordt afgezet! Zodat ze hun brood dus 'lekker kunnen beleggen'.
door K.J.S op maandag 20 mei 2013 om 12:42

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 5, oktober 2011

Verborgen geschiedenis
lees artikel

Verbroedering op de fiets bij de fietsclub
lees artikel

Koffie met iets Mooijs erbij
lees artikel

Steun voor dier en baas
lees artikel

Studentenfiets met garantie
lees artikel

Actieve inbreng van bewoners bij (nieuw) groen in de wijk
lees artikel

Fotografeer Votulast!
lees artikel

De Van Swindenstraat
lees artikel

Geertje leest voor!
lees artikel

Bewoners ontdekken website Votulastkrant
lees artikel