Votulastkrant logo

Rubriek: Bij ons in de...

Lauwerecht

Doorgaande wegen, kleine straatjes, kades, steegjes, hofjes; Votulast heeft het allemaal. Hoe is het om daar te wonen? Wij gaan het vragen!

Vanaf het Zwarte Water tot net voorbij de Vechtbrug telt de Lauwerecht 237 huizen, waarvan veel sociale huurwoningen en monumentale panden zijn. “Er wonen hier veel eenlingen,” vertelt Louis die hier al dertig jaar woont. “Er is wel contact maar we houden geen straatfeesten.”



Buren
Hij en zijn vrouw Nouska waren huisgenoten tijdens hun studententijd. De liefde bloeide op en inmiddels hebben ze twee dochters. De oudste past op de kinderen van buren Janny en Jasper. Ze spreken elkaar dus geregeld. “Heel gezellig is dat,” geeft Janny aan. “Ook met de andere buren is er een fijne sfeer. Laatst had ik mijn autolampen aan laten staan, toen belde een buurvrouw van verderop aan die grapte: ‘accu-test met je oldtimer?!’”

Geschiedenis
“We kochten ons studentenhuis, dat het voormalige huis van de ‘oude Servaas’ was (de kapper, red.). Die kwam een keer langs en vertelde ons dat er een schuilkelder onder het pand zat. We wisten van niets!” memoreert Louis.

“Er ligt in onze straat zoveel geschiedenis, vertelt Nouska. “Wij hebben veel van die stenen pijpenkopjes in de tuin gevonden. Vroeger zaten hier pijpenmakers. En er was ook Schep Vleeswaren, het Rosa Klooster, Bakkerij De Raad, het Meisjes Bewaarhuis…”

Minpuntjes
“Vroeger scheurden hier ’s nachts auto’s tegen de richting in. Die gingen dan naar de boten bij de Rode Brug,” herinnert Nouska zich. “Er wordt nog steeds vaak tegen de richting in gereden,” zegt Jasper. Naast zwerfvuil en de krappe stoep zijn dat de minpuntjes van de straat. De verscheidenheid aan huizen (sommige met verrassend diepe tuinen) zijn de grote pluspunten.

Gentrificatie
“Onze auto is in het verleden twee keer gestolen voor joy rides,” vertelt Louis. “De wijk is in de afgelopen tien jaar gelukkig minder ruw geworden.” Wat de buren zien, is dat er steeds meer sociale huurwoningen verkocht worden. Dit heeft zijn effect op de diversiteit van de bewoners, al blijft de buurt gezellig gemêleerd. “Je kunt wel stellen dat ook hier gentrificatie gaande is,” concluderen ze. “Gentrificatie light hoor,” relativeert Jasper. LL

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 4, Juli

Sloop en bouw in Staatsliedenbuurt
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Bijzonder burenfeestje
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Samen in de tipi
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Penningmeester en redacteur gezocht!
lees artikel

Koffie met...
lees artikel