Sloop en bouw in Staatsliedenbuurt
In 2021 gaan de laatste sloopwoningen in de Staatsliedenbuurt tegen de grond. Het gaat om 150 verouderde portiekwoningen, waarin nu nog studenten via de SSH wonen. Mitros wil er 320 woningen voor terug bouwen, een substantiële toename van het aantal huishoudens in dit stuk van de wijk. Norbert Drenthe, wijkconsulent bij Mitros: “We willen groeien in Utrecht, en dan vooral in wijken waar we relatief weinig woningen hebben, zoals in Noordoost.”
Drenthe: “Het is voor ons best ingewikkeld om goede locaties te vinden. Er zijn natuurlijk veel commerciële partijen die ook graag willen bouwen in dit stuk van de stad. Hier hebben we de kans om op een mooie plek sociale huurwoningen toe te voegen.”
Einde Buurland
De sloop betekent het einde van Buurland: een kleurrijk stukje Votulast waar niks te gek was. Achtertuinen vol bouwwerken van sloophout, een jacuzzi, kippen, banken in bomen, muurschilderingen én sinds 2010 een jaarlijks eigen festival met elk jaar een ander thema.
Foto: Kees de Vries
De Buurlanders van het eerste uur probeerden ooit nog om hun vrijstaat een duurzaam karakter te geven en de woningen van Mitros over te nemen, maar de woningbouwvereniging ging niet akkoord en hield de portiekflats in eigen bezit tot er betere tijden aanbraken. Die zijn er nu, de studenten moeten gaan.
Vertraging
“Er lag een Masterplan, vastgesteld in 2012. In de crisis moesten we echter alle plannen stop zetten. Toen we weer verder konden, lag onze focus in de eerste plaats op het opknappen van bestaande woningen. Nu de economie weer groeit, kunnen en willen we weer meer bouwen. Het grootste gedeelte wordt sociale huur, maar de gemeente wil ook graag dat er middenhuurwoningen komen, om een goede mix te maken.
Het worden vooral twee- en driekamerappartementen. Als we grotere woningen gaan bouwen, hebben we ook meer bouwmassa nodig. Dan moeten we veel meer de hoogte in gaan. We willen toch het liefste aansluiten op de bestaande omgeving. Aan de Kardinaal de Jongweg is wel de wens om iets hogers neer te zetten, dat kan daar ook. Dat vormt gelijk een soort scherm voor de verkeersdrukte die daar is.”
Zichtbaar groen
“We hebben met de gemeente een startdocument opgesteld. De gemeente heeft deze vervolgens vastgesteld. Daarin staan de basisvoorwaarden vanuit de gemeente. Een daarvan is dat wij ook met bewoners en omwonenden in gesprek gaan om te kijken hoe we het stedenbouwkundig ontwerp zo goed mogelijk kunnen maken.
In bijeenkomsten met bewoners willen we horen wat zij belangrijk vinden op het gebied van verkeer en parkeren, groen en buitenruimte en het aantal en type woningen. Ook willen we weten wat voor soort mensen wordt gezien als een goede toevoeging voor de wijk. En waar moeten woningen dan aan voldoen om die doelgroep aan te trekken? Wat voor uitstraling moeten de woningen krijgen?
Het wordt in elk geval geen studentenenclave meer: je moet natuurlijk lang ingeschreven staan bij Woningnet om een woning te krijgen. We willen goede, toekomstbestendige woningen bouwen. Hierbij hoort ook dat bijvoorbeeld het groen meer zichtbaar is, en dit de nieuwbouw met de rest van de buurt verbindt.” FK
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2019 no. 4, Juli
Sloop en bouw in Staatsliedenbuurt
• lees artikel
Streetstyle Votulast
• lees artikel
Bijzonder burenfeestje
• lees artikel
Bij ons in de...
• lees artikel
Samen in de tipi
• lees artikel
Wijkwater
• lees artikel
Penningmeester en redacteur gezocht!
• lees artikel
Koffie met...
• lees artikel