Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkwater

Langs en door onze wijk stroomt heel wat water. Dan zijn er nog vaarten, kanaaltjes en stroompjes die er vroeger waren, maar alweer lange tijd zijn gedempt. Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de geschiedenis van al dit water. Dit keer: het Zwarte Water.

Foto: Het Utrechts Archief
Foto: Het Utrechts Archief


In de 12e eeuw was het gebied waar nu onder meer onze wijk is, zompig veenland. Toen in 1122 de Rijn bij Wijk bij Duurstede werd afgedamd, is in de kleine tweehonderd jaar daarna de Oude Vecht (de oorspronkelijke hoofdloop van de Vecht) verland. Om een vaarweg te behouden werd er een restgeul opengehouden: het Zwarte Water.

Zwarte kleur
De belangrijkste functie van het Zwarte Water was de ontginning van de veengrond die rijk was aan turf. Karakteristiek aan veengrond is zijn donkere kleur die ook het water zwart kleurt. Zo kwam deze vaarweg aan zijn naam.

Dwars door Votulast
Het Zwarte Water kwam vanuit Tuindorp en ging door het Majoor Bosshardtplantsoen, tussen de Willem Arntszkade en Zaagmolenkade door en via de Nieuwe Keizersgracht naar de Lauwerechtbrug, waarna het water uitmondde in de Vecht. Op de foto (Het Utrechts Archief) uit 1928 zien we het Zwarte Water aan het begin van de Willem Arntszkade, op de achtergrond is de Draaiwegbrug zichtbaar.

Grootste deel gedempt
Tot 1940 werd het Zwarte Water ook voor het vervoer van andere vrach­ten gebruikt, zoals stenen en andere materialen voor de bouw van Tuin­wijk. Tussen 1964 en 1974 werd het grootste deel van het Zwarte Water in onze wijk gedempt. In 1964 werd begonnen met het gedeelte tussen de Draaiweg en de Kardinaal de Jongweg, zie de foto (B.C. Albers) uit dat jaar, nabij de Willem van Noort­brug. Misschien herkent u zichzelf of een bekende.

Foto: B.C. Albers
Foto: B.C. Albers

GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 3, Mei

De soap rond onze molen draait door
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Van tunnel naar toekomst
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Eerste hulp aan hond of kat
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Verbetering plein draaiweg
lees artikel

Koffie met...
lees artikel