Votulastkrant logo

Steun voor dier en baas

"Een huisdier wordt ziek of krijgt een ongeluk, en voor je het weet ligt er een rekening van de dierenarts van honderden euro's. Sommige mensen kunnen dat niet betalen, hoeveel ze ook van hun dier houden. Die mensen bieden we de helpende hand," vertelt Liesbet ten Cate, oprichtster en voorzitter van de Stichting Veterinair Steunfonds.

"Het Veterinair Steunfonds is er voor mensen die de dierenarts echt niet kunnen betalen. Om te voorkomen dat huisdieren dan geen medische zorg krijgen, ben ik in 2004 het fonds begonnen," vertelt Liesbet. Armlastige diereneigenaren kunnen bij het fonds aankloppen. "Dat gaat om mensen met een uitkering, een minimuminkomen of mensen in de schuldsanering. Ik kon het niet accepteren dat hun dieren alleen vanwege het geld niet geholpen kunnen worden."



zorgplicht
De stichting beoordeelt de aanvragen, en kijkt daarbij naar het inkomen van de aanvrager. "Als de aanvraag wordt goedgekeurd, betalen wij een derde van de rekening. De eigenaar betaalt een derde zelf en krijgt van ons een lening voor het resterende bedrag." Liesbet ziet het daarnaast ook als haar taak om eigenaren én dierenartsen op hun verantwoordelijkheden te wijzen. "Als je een dier neemt, heb je zorgplicht. Dat realiseren veel mensen zich onvoldoende. Een dier is zo gekocht, maar aan medische kosten denken ze niet. Aan de andere kant beginnen sommige dierenartsen niet aan een behandeling zodra duidelijk wordt dat de eigenaar niet kan betalen. Dieren die net een ongeluk gehad hebben, gaan soms zonder enige behandeling weer naar huis. Dat is in de gezondheidszorg voor mensen ondenkbaar."

bizarre doktersrekeningen
"Ik overleg met dierenartsen over de hoogte van de rekening. Ik snap best dat de kosten van een praktijk hoog zijn en dat een dierenarts geld moet verdienen. Tegelijkertijd verschillen de tarieven tussen de ene en de andere arts enorm. En sowieso ziet de rekening er bizar uit omdat de behandelingen onder het hoge BTW-tarief van 19% vallen." Liesbet bemiddelt vaak tussen de arts en de eigenaar. "Soms hoeft niet het uitgebreide onderzoek uitgevoerd te worden, maar voldoet de eenvoudige variant ook. Het gebeurt ook dat ik naar een andere dierenarts ga. Gelukkig zijn er artsen die minder rekenen zodra ze doorkrijgen dat het fonds een deel van de kosten betaalt."

16-jarige hond
De stichting krijgt jaarlijks zo'n driehonderd aanvragen. Die worden in samenspraak met enkele dierenartsen en specialisten beoordeeld. Liesbet: "We maken dan een afweging. Wegen de kosten van een behandeling op tegen het welzijn voor dier én eigenaar? Ook als het gaat om een hond van 16 jaar oud?"

worstelen om geld
Het steunfonds ontvangt geld van zijn donateurs. Iedereen waarvan de aanvraag is goedgekeurd, is automatisch voor een klein bedrag per maand ten minste één jaar donateur. Liesbet: "We hebben ook gewone donateurs. En onlangs heeft het Goede Doelenfonds van ING nog een aanzienlijke donatie gedaan." Ook komt er geld binnen op andere manieren. "Eén van onze bestuursleden heeft een grote passie voor worstelen. Komend najaar organiseert Olympia een benefiet worstelwedstrijd voor ons!"

De stichting www.veterinairsteunfonds.nl
zoekt nog iemand die in de wijk woont en penningmeester wil worden. NVDH

Reacties

Goedenavond,
Mijn beide hondjes zijn verzekerd, zelf leef ik van de voedselbank en een bedrag van 25-per week. De kosten voor de honden Zouden dus niet het probleem moeten zijn, echter,, de dieren artsen hier in Castricum willen boter bij de vis, ik moet dan direct betalen en heb dat niet altijd. Bij mijn vorige dierenarts in Oudorp werkte men met Famed, de rekening wordt door Famed betaald en die stuurt de rekening door naar de client. Ondertussen heeft de verzekering meestal betaald en Mocht er nog een eigen bijdrage zijn , kun je daar een betalingsregeling voor treffen.Deze dierenarts kan ik met 4 bussen heen en 4 bussen terug niet meer bereiken. Ik ben 58 chronisch ziek en mijn hondjes zijn het enige wat mij in leven houdt. Zou U de rol van Famed voor mij kunnen vervullen? U hoeft dus NIETS te schenken. Maar ik kan zonder slapeloze nachten en geen eten in huis weer naar de dieren arts.dit probleem hoor ik van diverse minder vermogenden om mij heen.
door Sietske B Koppenhol op maandag 19 november 2018 om 21:12

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 5, oktober 2011

Verborgen geschiedenis
lees artikel

Verbroedering op de fiets bij de fietsclub
lees artikel

Koffie met iets Mooijs erbij
lees artikel

Steun voor dier en baas
lees artikel

Studentenfiets met garantie
lees artikel

Actieve inbreng van bewoners bij (nieuw) groen in de wijk
lees artikel

Fotografeer Votulast!
lees artikel

De Van Swindenstraat
lees artikel

Geertje leest voor!
lees artikel

Bewoners ontdekken website Votulastkrant
lees artikel