Votulastkrant logo

Rubriek: Koffie met...

Onze wijk heeft veel vrijwilligers én veel leuke cafés. Dus we besloten om dit jaar elke editie met een bijzondere vrijwilliger in één van deze gezellige cafés koffie te gaan drinken.

Foto: Dewi Soetrisno
Foto: Dewi Soetrisno


Martina Zierhofer is nu tweeëneenhalf jaar vrijwilliger bij de donderdag eettafel in Buurtcentrum de Leeuw. Ze komt uit Zwitserland, maar als kind woonde ze met haar ouders kort in Nederland. Op haar 24e leert ze in Zwitserland haar Nederlandse vriend kennen en sinds begin 2015 wonen ze samen in Utrecht. Maar nu gaat ze samen met haar vriend weer terug naar Zwitserland, en bereidt ze voor de laatste keer de eettafel voor.

Gezelligheid
Martina bestelt een cappuccino met havermelk. Havermelk heeft iets zoets en romigs. “Koffie is echt gezelligheid voor mij,” vertelt Martina. Toevallig zitten we bij Hygge, praktisch om de hoek bij de Leeuw. Hygge (uitspraak huu-ghe) is Deens voor gezelligheid. We drinken onze koffie buiten in het winterzonnetje en Martina vertelt vol enthousiasme over de eettafel.

Hollandse pot
Eén donderdag per maand kookt Martina samen met twee andere vrijwilligers voor buurtbewoners. Om half vier ‘s middags beginnen ze met de boodschappen. Een half uur later staan ze aardappels te schillen in de keuken. “Dat is het meeste werk,” vertelt de goedlachse Martina. “Daar beginnen we ook mee. Als de aardappels op staan, dan komt het meestal wel goed.”

Ooit begon ze met een vriendin aan dit avontuur. Ze zal het erg gaan missen. “Ik heb heel veel geleerd van het Hollandse eten, qua recepten en zo.” Het samen koken vindt ze al leuk, maar vooral als de deelnemers binnenkomen en er plezier in hebben, doet dat haar goed. Martina: “Sommigen hebben misschien zelf nog veel contact met andere mensen en sommigen helemaal niet. We merken dat het dan fijn voor ze is om tussen de mensen te zijn.”

Zwitserse chocolade
De eettafel is voor 55-plussers, maar anderen zijn ook welkom. Gemiddeld eten er twaalf mensen mee, in de zomer wat meer dan in de winter. Martina: “Dan is het vroeger donker en als het glad is, is het lastig om te komen.” De maaltijd (voor 6 euro, U-pas: 4) bestaat altijd uit drie gangen: soep vooraf, (meestal) aardappels met groente en vlees/vega als hoofdgerecht én iets lekkers toe.

Omdat het de laatste keer is dat Martina bij de eettafel is, wil ze een bijzonder toetje voorbereiden. “Meestal is het ijs, yoghurt of fruit,” zegt Martina “Maar nu ga ik een chocolademousse met Zwitserse chocolade maken.” En ze voegt daaraan toe: “En ik neem wijn mee!”

De donderdag eettafel telt 3 koks en een gastvrouw. Met Martina’s vertrek komen ze handen tekort. Heb je 1x per maand 4 uurtjes vrij om mee te helpen? Meld je aan bij De Leeuw! HH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 2, Maart

Wijk&Co wijkt voor DOCK
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Meer kunst, licht en groen in Lauwerecht
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Op de bank bij Bram en Trix
lees artikel

Gluren bij de buren
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Koffie met...
lees artikel