Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkwater

Langs en door onze wijk stroomt heel wat water. Dan zijn er nog vaarten, kanaaltjes en stroompjes die er vroeger waren, maar alweer lange tijd zijn gedempt. Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de geschiedenis van al dit water. Deze keer dompelen we ons onder in De Vecht.

De Vecht is al een paar duizend jaar oud; maar zoals de rivier nu is, ontstond zeshonderd jaar geleden. De 42 kilometer lange rivier begint bij de Weerdsluis en mondt bij Muiden uit in het IJmeer. De eerste kleine kilometer voert De Vecht langs onze wijk.

Zijtak van de Rijn
In vroegere tijden was de Vecht een belangrijke zijtak van de Rijn, de Romeinen gebruikten het al als transportroute en ook in de Middeleeuwen was de Vecht een zeerbelangrijke scheepvaartverbinding. Onze stad had hier zijn economische bloei aan te danken.

Weerdsluis in 1906. Foto: Het Utrechts Archief
Weerdsluis in 1906. Foto: Het Utrechts Archief


Belangrijke handelsroute
Voor de waterbeheersing van de Rijn werden in de 14e eeuw de Vecht en de Rijn anders verbonden. Om het waterpeil verder te kunnen beheersen werd in 1613 de Weerdsluis aangelegd, welke in 1822 werd vervangen door de huidige sluis, zie de foto uit 1906 (Het Utrechts Archief). Tot de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal bleef de Vecht een belangrijke route voor de handel. Sindsdien wordt de rivier vooral gebruikt voor de pleziervaart.

Oude spoorbrug
Er zijn verschillende bruggen over de Vecht die Votulast met andere wijken verbinden. Een verdwenen exemplaar is de in 1965 gesloopte Knollenbrug, in dat jaar was namelijk de honderd meter verderop gelegen David van Mollembrug in gereedheid gekomen. Bij de Gasthuismolenbrug verlaat de Vecht Votulast. Deze brug kwam in plaats van een eerdere spoorbrug, welke op de achtergrond is te zien op de foto uit 1932.

De Vecht in 1932. Foto: A. Van de Pol
De Vecht in 1932. Foto: A. Van de Pol

GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 2, Maart

Wijk&Co wijkt voor DOCK
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Meer kunst, licht en groen in Lauwerecht
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Op de bank bij Bram en Trix
lees artikel

Gluren bij de buren
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Koffie met...
lees artikel