Votulastkrant logo

Op de bank bij Bram en Trix

Bram van der Kamp en Trix van Lieshout wonen al sinds 1981 in de Van Humboldtstraat. Ze besloten onlangs samen een nieuw avontuur te beginnen: een praktijk voor relatietherapie. Naast professionals zijn ze ervaringsdeskundigen die weten welke hobbels er allemaal op de weg kunnen komen in een relatie: ze zijn zelf al 50 jaar bij elkaar. “Maar we zitten hier zeker niet als een soort heiligen die pretenderen alles te weten.”

Foto: Wendeline van den Nagel
Foto: Wendeline van den Nagel


Ze vonden het beiden belangrijk om na hun pensioen zinvol bezig te blijven. “Want alleen maar leuke dingen doen de hele tijd is vervelend,” lacht Trix. Niet dat ze relatietherapie geven niet leuk vinden, integendeel. Het geeft ze energie. Plus dat het goed is voor een relatie om dingen samen te ondernemen. Practice what you preach.

“Samen nieuwe dingen doen is belangrijk, net zo belangrijk als je eigen kring houden,” stelt Trix. Ze reizen graag samen rond met het camperbusje dat ze pas geleden aanschaften. “Heel verbindend. Maar we zijn dan ook een beetje oude hippies.”

Hobbels
Hun praktijk is gevestigd in een kamer op de begane grond van hun huis. Hier kunnen koppels op de bank plaatsnemen om erachter te komen hoe ze hun relatie kunnen verbeteren. Trix: “Onderliggende behoeften komen er vaak uit als verwijten en klachten naar elkaar. Wij gaan op zoek naar die behoeften.” Veel hobbels zijn ze zelf ook tegengekomen in hun lange huwelijk.

Een vrij nieuwe hobbel die veel jonge koppels in Votulast vast zullen herkennen noemt Bram ‘het spitsuur van het leven’. “Jonge ouders werken tegenwoordig vaak beiden fulltime. Ze móeten vaak ook, om de hypotheek te kunnen betalen. Mensen zijn dan alleen nog maar aan het overleven. Soms is alleen relatietherapie niet genoeg, en moeten mensen echt dingen veranderen in hun leven. Minder gaan werken bijvoorbeeld.”

Ontrouw
De meeste problemen zijn echter van alle tijden, alle leeftijden en alle buurten, zo hebben ze gemerkt. Vreemdgaan is zo’n ding. Stellen hebben vaak het idee dat ze bij ontrouw uit elkaar moeten.

Trix: “Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Er kunnen juist ook nieuwe aspecten van jezelf naar voren komen door het vreemdgaan, die je weer kunt integreren in je eigen relatie. Je kan ook energie krijgen van vreemdgaan.”

Bram: “Het vreemdgaan komt alleen vaak niet ter sprake, zelfs niet op deze bank. Maar als het uitkomt hoeft het zeker niet het einde te betekenen van de relatie, eerder een heroriëntatie. Maar dat voelen mensen natuurlijk niet gelijk zo, dat kost tijd en je moet er samen over praten.

www.psychologischehulp.nl FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 2, Maart

Wijk&Co wijkt voor DOCK
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Meer kunst, licht en groen in Lauwerecht
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Op de bank bij Bram en Trix
lees artikel

Gluren bij de buren
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Koffie met...
lees artikel