Votulastkrant logo

Rubriek: Bij ons in de...

JAN-SIMON-JANSENBUURT
Doorgaande wegen, kleine straatjes, kades, steegjes, hofjes; Votulast heeft het allemaal. Hoe is het om daar te wonen? Wij gaan het vragen!

In de Zacharias Jansenstraat, de Simon Stevinstraat en de Jan van der Heijdenstraat hangen sinds begin van dit jaar vernieuwde lampenkappen. De eerste lampenkappen werden ruim drie jaar geleden opgehangen. Het thema van het straatfeest was toen ‘licht’.

Foto: Karin Vlugter
Foto: Karin Vlugter


Buurman Maurits maakte frames, er werden basis-lampenkappen gemaakt die tijdens het straatfeest gezamenlijk versierd werden. Buurvrouwen Els en Monique namen afgelopen zomer het initiatief voor het vernieuwen van de kappen, omdat de oude inmiddels erg verweerd waren.

Wensen
“We houden rekening met de wensen van bewoners,” vertelt buurvrouw Rachel, die een deel van de stoffen naaide. Zo vond een bewoner aan de ene kant van de straat het eigenlijk te donker, en aan de andere kant vond een bewoner het te licht. Daarom is er nu ook een kap die aan de ene kant dicht is en aan de andere kant bekleed is met losse stroken waar het licht doorheen schijnt.

Foto: Karin Vlugter
Foto: Karin Vlugter


Op de dichte kant staan afbeeldingen van zonnebrillen: Zacharias Jansen, naar wie de straat vernoemd is, was brillenslijper. Verder zijn er kappen met bloemen en kappen met Utrechtse thema’s als de Dom en de leeuw van het wapen van Utrecht.

Allemaal uitvinders
Els zit in de buurtcommissie die het jaarlijkse straatfeest voor de ‘Jan-Simon-Jansenbuurt’ organiseert. Het is een actieve commissie die veel doet om de buurt leuker te maken: zo maakte buurman Richard een boekenkastje als ‘buurtbibliotheek’ voor het feest dat als thema ‘samen delen, samen spelen’ had.

Vier stoeptegels zijn vervangen door tegels met de woorden ‘samen door nieuwe ideeën’ omdat Jan van der Heijden, Simon Stevin en Zacharias Jansen allemaal uitvinders waren. Naast het buurtfeest in de zomer is er ook altijd een kerstborrel op het hofje aan de Simon Stevinstraat. Buurman Gert speelt gitaar en heeft een liedbundel gemaakt; elk jaar wordt er gezongen en glühwein en chocolademelk gedronken.

veel te gezellig
Het buurtgevoel uit zich ook in de zorg voor elkaar. Mensen groeten elkaar, kennen elkaar en helpen elkaar met op de kinderen passen, de planten water geven, huisdieren verzorgen… Rachel bevestigt: “Mensen zeggen wel eens: ‘Je woont zo klein’, maar niemand wil hier weg, het is veel te gezellig.” MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 2, Maart

Wijk&Co wijkt voor DOCK
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Meer kunst, licht en groen in Lauwerecht
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Op de bank bij Bram en Trix
lees artikel

Gluren bij de buren
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Koffie met...
lees artikel