Votulastkrant logo

Wijk&Co wijkt voor DOCK

Een kersverse organisatie in de wijk, DOCK, treedt in de voetsporen van Wijk&Co. Niet iedereen weet wat Wijk&Co betekende voor Votulast. Maar wie in Buurthuis de Leeuw komt, is deze zogeheten sociaal makelaars zeker tegengekomen.

Zoals een huizenmakelaar koper en verkoper bijeen brengt, doet de sociaal makelaar dat met sociaal gericht vraag en aanbod. Hij brengt partijen bij elkaar; ondernemers met plannen, bewoners met wensen, groepen met een doel. De één heeft een ruimte nodig, de ander iemand die langskomt, of iemand die meedenkt in de uitvoering van een idee voor de wijk. Zoals DOCK het zelf op de eigen website uitdrukt: duurzame verbindingen leggen tussen mensen, organisaties en initiatieven.

Foto: Karin Vlugter
Foto: Karin Vlugter


In de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Haarlem heeft DOCK al veel successen geboekt met deze doelstelling. Toen de gemeente Utrecht moest beoordelen wie vanaf 2019 de beste uitvoerder van het sociaal werk in de stad zou kunnen worden, sprong DOCK er gunstig uit, en kreeg de opdracht.

Buurthuis
DOCK wil de wijk dus beter maken voor en door de bewoners. Soms is de medewerker de kartrekker. Een voorbeeld daarvan is het beheer van het buurthuis. Dat DOCK een dynamische visie heeft op de eigen rol spreekt uit de opmerking dat het zeker niet uitgesloten is dat een ondernemer uit de wijk dit mede zou kunnen beheren. DOCK heeft een budget van de gemeente gekregen dat vooral kansen en talenten in de wijk gaat ondersteunen.

Filosofie
Welzijnswerk is ooit begonnen als volksopvoeding. DOCK heeft geenszins de bedoeling om de bewoners te vertellen wat zij zouden moeten doen of laten. In de filosofie van DOCK wordt de wijkbewoner uitgenodigd om eigen initiatieven te ontwikkelen met, waar gewenst, de steun van doorgewinterde professionals.

Ouderen
Ouderen in Votulast blijven ook bij DOCK speciale aandacht krijgen. Soms is het nodig om langs te gaan, een huisbezoek te brengen, om te horen wat ouderen graag zouden willen verbeteren in hun leven. In Votulast is de samenwerking met de huisartsen helaas nog onvoldoende op gang gekomen, terwijl juist zij het zijn die vaak veel weten over de behoeften van hun oudere patiënten.

Jongeren
Het jongerenwerk, JoU, in de wijk loopt erg goed. DOCK heeft daar dan ook geen proactieve rol in, behalve in de leeftijdsgroep 10 tot 14 jaar. Wel volgt DOCK nieuwe ontwikkelingen en zijn er contacten, waardoor er altijd mogelijkheden zijn om bij te dragen aan een prettige sfeer voor en rond jongeren.

Smoel
DOCK wil het sociale werk een ‘smoel’ geven, aldus Wouter Kroes, manager bij DOCK. Termen als bruisend en inclusief, magneetfunctie, participatie en burgerschap rollen over de tafel. Maar de werkwijze van Wijk&Co wordt vooralsnog in ere gehouden. Bijna al het personeel is overgenomen, en in het eerste half jaar zal DOCK rustig invoegen in de lopende projecten. Bewoners met een plan, een vraag of een wens kunnen daarmee naar het buurthuis of mailen via website www.dock.nl/utrecht NvD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 2, Maart

Wijk&Co wijkt voor DOCK
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Meer kunst, licht en groen in Lauwerecht
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Op de bank bij Bram en Trix
lees artikel

Gluren bij de buren
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Koffie met...
lees artikel