Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkwater

Langs en door onze wijk stroomt heel wat water. Dan zijn er nog vaarten, kanaaltjes en stroompjes die er vroeger waren, maar alweer lange tijd zijn gedempt. Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de geschiedenis van al dit water. Als eerste duiken we in de Stadsbuitengracht.

Stadsbuitengracht in 1757. Tekening: Het Utrechts Archief
Stadsbuitengracht in 1757. Tekening: Het Utrechts Archief


Nadat Utrecht in 1122 stadsrechten kreeg, werd ter verdediging een singel rondom de stad gegraven, ook wel stadsbuitengracht genoemd. De hele singel is een kleine zes kilometer lang, waarvan zo’n 900 meter de zuidgrens van onze wijk vormt.

Stadswal
Naast de singel werd er een stadswal gebouwd. Vanaf 1544 werden de verdedigingswerken aangepast door het steeds zwaarder wordende vijandelijk geschut. Er werden vier bastions aangelegd, ontworpen door stadsbouwmeester Willem van Noort, een bekende naam in onze wijk. Verder werden er enkele nieuwe torens gebouwd, welke te zien waren vanuit het gebied waar later onze wijk werd gebouwd.

Getekende singel
Op de tekening uit 1757 (Het Utrechts Archief) zien we de bevroren stadsbuitengracht met rechts een brug, tegenwoordig is op deze plek de Vaaltbrug. Daar tegenover staat toren De Vos en links ernaast de in de 12e eeuw gebouwde Plompetoren. Links daar weer van is het dak van toren De Wolf zichtbaar. Vanaf 1830 zijn torens, stadspoorten en het grootste deel van de stadswal afgebroken.

Noorderbrug
De foto (Het Utrechts Archief) is gemaakt in 1934. Met hierop zicht op de Noorderbrug, wat toen nog een draaibrug was. Een jaar later werd deze brug vervangen door een nieuwe, bredere brug. De twee huizen die het meest rechts op de foto staan zijn in datzelfde jaar gesloopt om plaats te maken voor de Duifstraat.

Stadsbuitengracht in 1934. Foto: Het Utrechts Archief
Stadsbuitengracht in 1934. Foto: Het Utrechts Archief

GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 1, Januari

Griftpark twintig jaar!
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Blij met straatkunst
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Fit om de hoek
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Koffie met...
lees artikel

Zwemmen in de buurt
lees artikel