Votulastkrant logo

Rubriek: Bij ons in de...

KRAANSTRAAT

Doorgaande wegen, kleine straatjes, kades, steegjes, hofjes; Votulast heeft het allemaal. Hoe is het om daar te wonen? Wij gaan het vragen!

De Kraanstraat loopt tussen de Bemuurde Weerd en de Gruttersdijk. Als je er niet hoeft te zijn, fiets of loop je er zo voorbij. Met een auto kun je er niet eens doorheen: er staat een grote plantenbak halverwege de straat. Er is een gedeelte met oude huisjes en een stuk nieuwbouw. Er zijn zowel koop- als huurwoningen.

Foto: Wendeline van der Nagel
Foto: Wendeline van der Nagel


Geschiedenis
Buurman Stephan vertelt dat de bewoners van de witte huisjes in het begin van de straat elkaar in elk geval wel allemaal kennen. Eens per jaar hebben ze een ‘burenborrel’, zetten een tafel op straat en kan iedereen aanschuiven.

Buurvrouw Marieke vertelt dat er veel bekend is van de geschiedenis van de straat: “De familie Veerman woonde hier, die hadden een orkest. Er is zelfs een hoekje over de Kraanstraat in het Volksbuurtmuseum. Regelmatig komen er mensen door de straat die herinneringen hebben aan de woningen en verhalen vertellen. De huizen bleven heel lang in dezelfde familie, of het werd verkocht aan bekenden. De vorige bewoners van mijn huis wilden niet bij de sleuteloverdracht zijn, dat was te emotioneel.”

Haringkar
Buurvrouw Ina is de spil van de buurt, volgens Stephan en Marieke. “Ja, ik heb een blikje met sleutels van veel buren,” vertelt Ina. Ze woont inmiddels 23 jaar in de straat. “Het is hier een dorp in de stad.” De straatfeesten vroeger waren een fenomeen, weet ze van buurvrouw Marie. Die woont nog om de hoek op de Gruttersdijk, en had met haar man een viskar op de Hopakker. “Bij het straatfeest in de Kraanstraat stonden ze met de haringkar, en werd er flink gezopen.”

Burenborrels
Ina organiseert nu de burenborrels.“Dan doe ik in de hele straat een A4’tje in de brievenbus, en dan neemt iedereen een hapje en drankje mee en wordt het altijd heel gezellig.” Dat dat gewaardeerd wordt merkte ze afgelopen 5 december, toen er opeens een zak met cadeautjes voor haar deur stond, met een mooi gedicht. En met Kerst kreeg ze van weer een andere buurvrouw een kerstpakket. WvdN

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 1, Januari

Griftpark twintig jaar!
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Blij met straatkunst
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Fit om de hoek
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Koffie met...
lees artikel

Zwemmen in de buurt
lees artikel