Votulastkrant logo

Rubriek: Streetstyle Votulast

Utrecht wordt steeds meer een wereldstad, en dat zie je op straat. Regelmatig kom je iemand tegen die werk heeft gemaakt van zijn of haar uiterlijk. Een prachtig op elkaar afgestemde outfit of een zwierige jas met vrolijke flaphoed. Zouden er in Votulast ook van deze paradijsvogels wonen? Wij zoeken ze op.

Foto: Wendeline van den Nagel
Foto: Wendeline van den Nagel


Anita is een rijzige verschijning gestoken in een fraaie groenblauwe outfit. Aan haar voeten prijken een paar opvallende westernlaarzen met ingenaaide decoratie. Die laarzen blijkt ze zelfgemaakt te hebben.

Schoenontwerper
Middenin de crisis werkte Anita in de hulpverlening op een tijdelijk contract. Het was nog maar de vraag of er aan het eind van het jaar nog een baan voor haar zou zijn, dus toen ze toevallig op een zomercursus schoenmaken stuitte, bracht haar dat op het idee haar carrière om te buigen. Ze begon aan een driejarige opleiding Ambachtelijk Schoenmaken aan de Dutch Shoe Academy in Utrecht.

Inmiddels is ze klaar en is de crisis voorbij, dus nu heeft Anita twee carrières: ze werkt nog steeds parttime in de hulpverlening met buitenlandse vrouwen, én ze heeft haar eigen bedrijf: ATTA. Ze maakt schoenen in opdracht, helemaal op maat voor haar klanten. Daarnaast organiseert ze workshops in haar atelier. Onder haar kundige leiding gaan de deelnemers aan het eind van de dag met een paar zelfgemaakte klompsandaaltjes, sneakers of babysloffen de deur uit. Helemaal naar eigen ontwerp.

Van huis uit
Anita’s moeder was niet verbaasd toen ze hoorde van de plotselinge ommezwaai. Als kind was Anita al enorm kritisch op de schoenen uit de winkel. Niet de goede kleur, niet mooi gemaakt, nét de verkeerde hak…Van huis uit kreeg ze al aardig wat textiele vaardigheden mee, want moeder was naaister. Dus Anita naait haar eigen gordijnen en de bank is al vier keer van een nieuwe bekleding voorzien.

Droom
Als ik haar vraag naar haar ideaal: “De postcodeloterij winnen en een heel groot pand kopen. Op de begane grond een lekker groot atelier en boven woonruimte voor de vrouwen die ik begeleid. Beneden kunnen zij het schoenmakersvak leren. Want zelf je schoenen maken is vooral ontzettend leuk!” WvdN

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 1, Januari

Griftpark twintig jaar!
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Blij met straatkunst
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Fit om de hoek
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Koffie met...
lees artikel

Zwemmen in de buurt
lees artikel