Votulastkrant logo

Griftpark twintig jaar!

Voor en door bewoners, zo kun je het Griftpark het beste omschrijven. Bij de opzet en het onderhoud en natuurlijk het intensieve gebruik van dit park zijn de bewoners van Votulast en omstreken betrokken. Dit jaar viert het park zijn 20-jarig bestaan.

Het is winderig en koud waardoor het Griftpark ongewoon rustig is. Meestal bruist het hier. Dat is ook logisch want er is voor ieder wat wils. Met dat doel is het twintig jaar geleden ook bedacht en opgezet. Wim, parkbeheerder vanuit de Gemeente Utrecht en Farid, dierenverzorger bij Griftsteede vanuit Utrecht Natuurlijk, beide mannen van het eerste uur, blikken terug op het ontstaan van het park. “Er is met álle groepen bewoners gesproken over hun wensen; sporters, hondenbezitters, natuurliefhebbers, ouders. En dat is vertaald in het ontwerp van het park,” vertelt Wim.

Populair en veilig
“Daarin zit de kracht van het park,” gaat Wim verder. “Door goed geluisterd te hebben naar de bewoners en dat ook te zijn blijven doen, is het nog steeds populair en veilig.” Dit heeft ook te maken met de frequente afstemming die er o.a. over de veiligheid plaatsvindt met de wijkagent, de toezichthouders, de jongerenwerker en bewoners.

V.l.n.r.: Jerry, Farid, Monique, Wim. Foto: Karin Vlugter
V.l.n.r.: Jerry, Farid, Monique, Wim. Foto: Karin Vlugter


Vrijwilligers
Essentieel bij het onderhoud en het voortbestaan van het Griftpark zijn de ruim tachtig vrijwilligers die veelal uit de buurt komen. Tussen maart en november wordt bijvoorbeeld elke woensdag getuinierd. Maar er worden ook rondleidingen gegeven. Monique doet dit nu al zes jaar vrijwillig. “Ik liep regelmatig hard in het park. Zo kwam ik in gesprek met iemand die vroeg of ik wilde helpen in de bloementuin. Dat heb ik eerst gedaan en later ben ik rondleidingen gaan geven. Het is ontzettend leuk en het kost me moeite om ze binnen anderhalf uur af te ronden!”

Jubileum
Op zondag 22 september viert het park zijn 20-jarig bestaan. Jongerenwerker Jerry is al druk met de voorbereidingen. Samen met jongeren die hier veel komen (en in de koudere maanden in Buurtcentrum De Leeuw) is hij bezig met de opzet van een voetbaltoernooitje en open mic. “Maar dit kan ook nog allemaal anders worden hoor,” lacht Jerry. “Ik kijk vooral naar de behoeften van de groep, waarbij leren voorop staat.” Er zal verder muziek zijn en een feestelijke overhandiging van een cheque aan het goede doel.

Griftpark solidair
Onder deze titel wordt jaarlijks geld ingezameld met behulp van de activiteiten rondom Griftsteede. Het goede doel in 2019 is het Wilhelmina Kinderziekenhuis. “Om de week gaan er vrijwilligers van de stadsboerderij naar het WKZ met een aantal dieren. De kinderen vinden het prachtig!” vertelt Farid. De donaties maken het mogelijk om dit voort te zetten.

Toekomst
“In de loop der jaren is het aantal georganiseerde activiteiten toegenomen en geprofessionaliseerd. Ik vind dit een mooie ontwikkeling en zal tot aan mijn pensioen en ver daarna betrokken blijven!” besluit Farid met een grote glimlach. “Ik ook,” roept Wim enthousiast. “En ik zal me hard maken voor een nog ecologischer park.” Jerry en Monique voegen nog ‘schoon, veilig en aantrekkelijk’ toe. Op naar de volgende twintig jaar!

Rondleidingen: griftparkrondleidingen@utrecht.nl
Activiteiten in Griftsteede: utrechtnatuurlijk.nl/griftsteede
Voor jongeren: @jougriftpark
LL

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 1, Januari

Griftpark twintig jaar!
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Blij met straatkunst
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Fit om de hoek
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Koffie met...
lees artikel

Zwemmen in de buurt
lees artikel