Votulastkrant logo

Rubriek: Aan de keukentafel

Ook zo benieuwd hoe het er in een studentenhuis aan toe gaat? Dit jaar schuift de redactie zes keer aan tafel aan in een studentenhuis in de wijk. Dit keer in de keuken van de Grave van Solmsstraat 4 bis.

Op de tweede verdieping in het oude klooster van Ki Tov wonen de ‘bissers’; acht studenten en net afgestudeerden met interesse in het christelijke gedachtengoed. Elke maandag eten ze samen en bereiden daarna het gezamenlijke gebed voor.

De kleine tafel in de keuken is dwars gezet zodat er meer mensen aan passen. We schuiven aan bij Christine, Lynn, Samuel, Jeroen, Marije en Joram. Vandaag heeft Samuel gekookt: “Pasta in tomatensaus met vegetarisch gehakt en champignons.” Voordat er gegeten wordt is er een stiltemoment. De één bid in stilte, de ander is rustig na een hectische dag of toont in stilte dankbaarheid voor het eten en hier zijn.Samen eten
Via een WhatsApp-groep regelen ze wie wanneer kookt en mee eet. “De eerste vraag is meestal ‘Wie eet er thuis?’, de tweede ‘Wie kookt?’”, zegt Marije. “Dan zegt iemand ‘Ik kan echt niet’, en een ander: ‘Ik ook niet’”, vult Jeroen lachend aan. Uiteindelijk komen ze er altijd uit. “We zijn geen huis waar we met acht mensen ieder voor zich gaat koken,” vertelt Lynn. “Als er meerdere mensen thuis zijn dan eten die ook samen.”

De studenten durven zich culinair te noemen. “We maken niet alleen pasta hoor, ook andere dingen; lasagne of falafel.” En goede taarten worden er ook gebakken, vooral tijdens het kerstdiner met de woongroep van beneden. “Dan komen we niet met een pak vla aan als toetje, maar pakken we uit!”

Stil na tien uur
Huisafspraken zijn er ook met de mensen beneden: na tien uur ‘s avonds is het stil in huis. “Als ik een grote groep vrienden te gast heb,” zegt Christine, “gaan we na tien uur ergens anders borrelen.” Het heeft voor- en nadelen, legt Lynn uit. “Je kan zelf geen vet huisfeest geven, maar je kan wel rustig slapen.” Daar is iedereen het mee eens. “We zitten ook midden in een woonwijk met gezinnen met kinderen. Ook al zou iedereen het in huis oké vinden, is het nog steeds asociaal naar de buren toe.”

Avondgebed
Elke weekdag is er ‘s avonds om negen uur een gebed met het hele huis in de kapel. Op maandag bereiden ‘de bissers’ het voor. Een thema uit de bijbel wordt uitgelicht, meerdere internationale liederen ingezet, een stiltemoment en het Onze Vader gebed. Het avondgebed staat open voor iedereen, dus wij gaan zeker eens terug! HH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 6, November

Alle zakken verzamelen!
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Tekenen in het huis van betekenis
lees artikel

De tuin van...de flat
lees artikel

Mensen helpen hun geluk te vinden
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Sporen door het Griftpark
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel