Votulastkrant logo

Sporen door het Griftpark

Treinen razen dag en nacht door het Griftpark. Jan Heinsbroek, beter bekend als janisdeman.com heeft zich door de vorm van de skatebaan laten inspireren, en over de resten van zijn vorige kunstwerk (2013) heen, in opdracht van gemeente Utrecht, een graffitikunstwerk van sporen en treinen gemaakt. Hij wilde een werk maken dat opgaat in zijn omgeving. De dynamiek van de skatebaan is inderdaad dezelfde als de beweging van de treinen, maar in het groen van het park spatten de kleuren er van af.



Jan’s werk is goed bekend bij veel Utrechters. Hij maakt enorme muurschilderingen op de plekken ‘waar het mag’. Andere graffitispuiters hebben groot respect voor zijn werk - het wordt zelden voorzien van ongevraagde toevoegingen. De trein in de skatebaan is na voltooiing flink voorzien van pieces (een afbeelding) en tags (een soort handtekening). Dit is samen met Jan gedaan, die er een feestje van maakte waar veel graffiti-artiesten op af kwamen om zijn treinen nog mooier te maken.

Tatoeages zetten
Jan werkt twee dagen per week aan graffiti-opdrachten, maar zet tegenwoordig vooral tatoeages. Op de vraag of het niet een grote overgang is van skatebaan naar een klein oppervlak, antwoordt Jan dat hij altijd al veel getekend heeft. Hij probeerde dit nieuwe vak uit op mensen die gratis een tattoo wilden. Inmiddels vult hij het grootste deel van de week met het professioneel zetten van prachtige tattoos.

Geen geklieder
Sommige buurtbewoners denken bij graffiti aan geklieder op hun huismuur, maar de gemeente ziet graffiti-art als een serieuze en volwassen kunstvorm. De wethouder van Kunst en Cultuur heeft onder andere Jan als expert gevraagd om mee te denken over een plek in Utrecht waar graffiti door iedereen legaal mag worden gespoten. De Yard, een terrein achter het nieuwe busstation, was hiervoor bestemd, maar is kort geleden afgesloten. Graffiti heeft een muur nodig, en de gemeente zoekt graag een nieuwe plek als oefenplaats voor deze kunstvorm.

Fietsen maken
Wat weinig mensen weten is dat Jan ook fietsenmaker was. Hij deed een opleiding tweewielertechniek en werkte zes jaar bij Het Fietspunt aan de Weerdsingel. Maar Jan is een ras-ondernemer: hij volgt zijn passie.En hij doet het allemaal met veel plezier.

Het Griftpark heeft er een kunstwerk bij. Het loont de moeite om er heen te lopen, een stukje omhoog te klimmen en in de skatepool te kijken. NvD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 6, November

Alle zakken verzamelen!
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Tekenen in het huis van betekenis
lees artikel

De tuin van...de flat
lees artikel

Mensen helpen hun geluk te vinden
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Sporen door het Griftpark
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel