Votulastkrant logo

Rubriek: De tuin van...de flat

Soms verraden ze zich door een overhangende tak of piept er iets door een schutting of over een dakrand. Wij gaan dit jaar op zoek naar verborgen groen in Votulast. Geheime tuinen, daktuinen, binnentuinen en meer.

Een tuinrubriek, daar hoort eigenlijk ook een verwaarloosde tuin tussen, toch? Laat ik er als redacteur van de Votulastkrant zelf eentje in de aanbieding hebben: onze achtertuin. Achter de jaren vijftig-flats in de Staatsliedenbuurt liggen veelal verbazend ruim bemeten tuinen verscholen, toebehorend aan de op de begane grond gelegen woningen. De oppervlakte van onze achtertuin aan de Goeman Borgesiuslaan is groter dan die van ons huis. Bezoekers zijn vaak verrast, maar je ziet ze bijna denken: wat zonde. Een halfvergane trampoline, een gevonden tent, mossig gras, onkruid en te veel bomen: alles blijft staan, woekert en groeit.Woudreus
Een inmiddels verhuisde bovenbuurman bracht ooit een larix mee uit Oostenrijk. Van schattig klein boompje, meegebracht in de achterbak, ontpopte de boom zich in angstaanjagend tempo tot een woudreus die overduidelijk in de Alpen thuishoort in plaats van in Votulast. De wortels kronkelden onder het gras en duwden de stenen van het gemeenschappelijke achterpad omhoog, waar ook de naalden lagen die hij ieder jaar weer met bergen verloor. Hoewel prachtig, vol klimop en vogelnesten, begonnen buren te klagen en wij ons zorgen te maken. De boom is nu weggehaald, alleen een hoopje zaagsel herinnert aan zijn bestaan, samen met de wortels in het gras.

Oerwoud
Inmiddels hebben we een kettingzaag aangeschaft; ons wapen tegen het almaar oprukkende oerwoud rondom. Als tuinieren niet je hobby is voelt zo’n tuin soms als een strijd. Ik zie het ook gebeuren als ik achterlangs de tuinen van mijn buren loop: het groen neemt het vaak over van de bewoners. Toch genieten we allemaal enorm van ons stukje groen in de stad. FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 6, November

Alle zakken verzamelen!
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Tekenen in het huis van betekenis
lees artikel

De tuin van...de flat
lees artikel

Mensen helpen hun geluk te vinden
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Sporen door het Griftpark
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel