Votulastkrant logo

Tekenen in het huis van betekenis

Het nieuw opgerichte Huis van Betekenis is gevestigd in een opvallend houten pand aan de Lauwerecht, van een houtbedrijf wat er ooit een opslag had. Het is een vrijplaats voor tekenaars en tekencultuur. Iedereen is welkom een kijkje te komen nemen bij de illustratoren en ontwerpers die er werken óf om zelf mee te doen.

Toen Stichting Impakt vertrok besloot Albert Hennipman samen met Mark Schalken een tekenaarscollectief op te richten, en zich daarmee op de eerste verdieping van het pand te vestigen. Aiden Wong, één van de deelnemende tekenaars: “Sommigen werken hier ’s nachts, ik werk juist het liefst in de ochtend. Het is mede daardoor nu nog een beetje rustig, maar het bevalt zeker.” Hij maakt prachtig gedetailleerde pentekeningen, die samen met het werk van de andere tekenaars de wanden van de enorme ruimte sieren.

Huis vol ontmoetingen
In oktober werkte Het Huis van Betekenis mee aan een straatfeest in de Jan van Lingtuin, met een tekenproject waarvoor ze een aantal bewoners uit de straat en directe omgeving tekenden en spraken over hun binding met de straat. Doel hiervan was om mensen in gesprek te laten komen met elkaar, maar ook om als Huis van Betekenis in contact te komen met de buurt. Het idee is om het project met de getekende portretten te gaan herhalen op andere plekken in de stad.Albert: “We willen geen club zijn van kunstenaars voor kunstenaars, maar zoeken juist verbinding met de buurt. Maar ook met andere disciplines: denk aan samenwerking met wetenschappers, journalisten en filosofen. Deze ruimte is ook veel meer dan een werkruimte. Het moet een huis vol ontmoetingen worden, een huis vol creatie en co-creatie.”

Tekenbootcamps
Het is de bedoeling om eens in de twee maanden een expositie te programmeren. Ook het geven van workshops staat op de planning. Albert: “We hebben een Gestetner, een oude, nu weer hippe stencilmachine in bruikleen. Momenteel is het in om voor festivals getekende krantjes te maken. Voor het ontwerp van zo’n klein ‘zine’ willen we een workshop gaan geven, met de mogelijkheid tot drukken.

Maar er wordt bijvoorbeeld ook een workshop getekende journalistiek gegeven door Eva Hilhorst (drawingthetimes.com). Zelf wil ik tekenbootcamps gaan organiseren: in plaats van met gewichten en ballen gaan we hier dan met plankjes en potloden aan de slag. Verder is er het plan voor een maandelijkse club HB-avond. Dat wordt een cross-over tussen poëzie, muziek en tekenen. Dan liggen hier tapijtjes op de grond voor een echt huiskamergevoel.”

www.hethuisvanbetekenis.org FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 6, November

Alle zakken verzamelen!
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Tekenen in het huis van betekenis
lees artikel

De tuin van...de flat
lees artikel

Mensen helpen hun geluk te vinden
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Sporen door het Griftpark
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel