Alle zakken verzamelen!
Het nieuwe inzamelen is een feit. De voorbereidende werkzaamheden zijn in volle gang: er worden putten gegraven waarin grote betonnen bakken worden getakeld. Daarin worden ondergrondse afvalcontainers geplaatst.
In de Van Humboldtstraat staan bewoners te kijken naar de werkzaamheden. Buurman Jochem heeft geen moeite met het nieuwe inzamelen, mits het systeem werkt: “Wat ik begrepen heb, is dat het bakken zijn met sensoren erin, die bij driekwart vol geleegd worden. Maar als er troep naast gezet gaat worden…” Nu staan er bijvoorbeeld twee kleine bijzettafeltjes aan de stoeprand. Buurvrouw Liesbeth vreest voor plaatsing van dat soort ‘kleiner grofvuil’: “Als het niet past, gaan mensen er toch dingen naast zetten, want het wordt toch wel opgehaald.”
Geen kliko’s maar containers
Over de plannen voor de ondergrondse containers werd al vanaf voorjaar 2016 bericht. In eerste instantie was het plan dat bewoners alleen restafval naar ondergrondse containers zouden brengen. De rest, zoals GFT, PBP en papier, zou worden opgehaald. Maar de huizen in Tuinwijk en Vogelenbuurt lenen zich niet voor zo’n rij kliko’s. Het andere afval moeten bewoners dus ook zelf scheiden en wegbrengen. Het plan werd om meer ondergrondse containers e plaatsen zodat mensen op maximaal 125 meter afstand hun afval kwijt kunnen.
Kritiek
Er kwam kritiek op de plannen: gaan mensen hun afval nog scheiden als er dichtbij een restafvalcontainer staat? En de wijk is al zo vol, waarom dan ook nog op elke straathoek een afvalbak? En gaat het niet stinken, en wat als er afval naast de bak wordt geplaatst? Zou na-scheiding een alternatief kunnen zijn?
Actie
In de Vogelenbuurt werd een actiecomité opgericht en Tuinwijk volgde. De gemeente belooft daarop alert te zijn op zwerfvuil en neemt zienswijzen van bewoners over de locaties van de te plaatsen containers mee. Eind oktober 2016 werd een bewonersavond georganiseerd waar de gemeente beloofde te kijken naar de mogelijkheid PBP op te halen in zakken. De plannen voor de ondergrondse containers bleven. Oktober 2017 meldt de gemeente dat er een proef wordt gedaan met ‘dynamisch inzamelen’ waarbij sensoren in containers het aangeven als een container vol is.
De actiecomités doen in 2018 suggesties aan de nieuwe gemeenteraad, maar vangen bot: wethouder Klaas Verschuure wijkt niet af van wat zijn voorganger al heeft besloten. Ook omdat de containers voor betere arbeidsomstandigheden voor de ophaaldienst zorgen.
Mooi systeem
“Als iedereen gewoon doet zoals het hoort, is het een hartstikke mooi systeem,” zegt de aannemer naast het net gegraven gat in de Van Humboldtstraat. Zijn tip: maak de vuilniszakken niet te vol, dan heb je minder kans dat ze scheuren als je ze in de container gooit en dus minder kans op stank. “En als ze gaan stinken, is het een kwestie van bellen. Dan halen ze de bak eruit, leggen ze ‘m op z’n kant en spuiten ze ‘m helemaal schoon met citronella.”
Voor stank is buurtbewoner Robin niet bang: “Stank en overlast is er nu ook al... elke tien meter op iedere straat, iedere week. Plus daartussen in mijn achtertuin, nog erger als ik een keer vergeet.” Hij ziet het flexibel kunnen wegbrengen van afval als een verbetering. MV
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2018 no. 6, November
Alle zakken verzamelen!
• lees artikel
Hello, goodbye!
• lees artikel
Tekenen in het huis van betekenis
• lees artikel
De tuin van...de flat
• lees artikel
Mensen helpen hun geluk te vinden
• lees artikel
Toen en nu
• lees artikel
Sporen door het Griftpark
• lees artikel
Aan de keukentafel
• lees artikel