Rubriek: Aan de keukentafel
Ook zo benieuwd hoe het er in een studentenhuis aan toe gaat? Dit jaar schuift de redactie zes keer aan tafel aan in een studentenhuis in de wijk. Dit keer de studentenflat in het voormalige arbeidsbureau aan de Willem Dreeslaan 113.
Zaterdagavond, negen uur. De flat lijkt nagenoeg uitgestorven. Het licht is uit op de verschillende verdiepingen en de gezamenlijke keukens met wandvullend behang van o.a. de Big Ben, Eiffeltoren en de Amsterdamse grachten, zijn leeg. De Russische Greg en Nederlands-Sri Lankaanse Anna leggen uit dat de meeste studenten al vertrokken zijn. In deze modern gemeubileerde studentenflat wonen alleen buitenlandse studenten en die mogen maar 1 studiejaar blijven. Daarna volgt weer een nieuwe lichting van 140 studenten.
De ‘hive’
Het trappenhuis, de gangen en de keuken waarin we gaan zitten zien er keurig uit. “Kijk wel even uit voor de lekkende vuilniszak bij de deur,” waarschuwt Greg. “Over het algemeen werkt het schoonmaakrooster binnen iedere verdieping goed,” vertellen Anna en Greg. “En er is goede professionele schoonmaak voor het sanitair.” De ‘hive’ zoals het gebouw genoemd wordt, heeft vier verdiepingen die ieder gesplitst zijn in twee gangen met een eigen keuken bedoeld voor 14 mensen. Daar wordt door de bewoners vaak samen ontbeten en als het uitkomt ook ’s avonds gezamenlijk gegeten. “Op onze verdieping zijn het afgelopen jaar mooie vriendschappen ontstaan omdat we veel met elkaar optrekken: filmavondjes, een kerstquiz, borrelen. Er zijn ook diverse romantische relaties ontstaan,” glundert Anna. “Mijn vriendje komt uit Finland.”
Utrecht
De vrolijke Indiase Gurharmeet, ook wel Gaffy genoemd, voegt zich bij het gesprek. Ook hij is zeer te spreken over de flat. Zijn kamer is wat duurder dan die van de andere twee maar nog steeds betaalbaar. Dat, tezamen met de lagere studiekosten in Nederland, zijn belangrijke redenen geweest voor de drie studenten om voor Nederland te kiezen. Over Utrecht zijn ze zeer enthousiast. “Het is klein, vergeleken bij Moskou met z’n 13 miljoen inwoners, maar het is hier heel dynamisch en alles is goed te bereiken met de fiets,” vindt Greg.
Buren
“Aan het begin van het studiejaar waren er een paar feestjes voor de hele flat. Dat was superfun. We kregen toen wel wat klachten van buren over geluidsoverlast,” blikt Anna terug. “Daarna is dat niet meer gebeurd. We hebben ook eigenlijk niet zoveel directe buren hier; het zijn vooral bedrijven.” Het is tien uur. Gaffy vraagt Greg of hij wat olie van hem kan lenen om mee te koken. “Moet je nog eten?” vraagt Greg. “Zullen we dat dan samen doen?” En zo verlaat ik een verlichte keuken. LL
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2018 no. 5, Oktober
Van buurtsuper tot superbuurt
• lees artikel
Hello, goodbye!
• lees artikel
De Josephkerk wil er zijn voor de wijk
• lees artikel
De tuin van...de Adelaarhof
• lees artikel
Naar school!
• lees artikel
Toen en nu
• lees artikel
Dag bomen
• lees artikel
Aan de keukentafel
• lees artikel