Votulastkrant logo

Dag bomen

Regelmatig horen we van de iepenziekte. Ook deze maand zijn er weer vier bomen in de buurt gekapt, en dat zullen zeker niet de laatste zijn. In onze wijk staan veel iepen.

Bewoners vinden het vaak naar als bomen worden gekapt. Het uitzicht verandert enorm als er een boom wordt weggehaald. De associaties die een grote boom oproept: natuur, rust, gezondheid, fijnstoffilter, zijn vooral positief. Een boom kan ook een persoonlijke betekenis krijgen als deze bij jouw huis staat, of in ‘jouw’ park.Redden
De gemeente voert actief beleid op het terugdringen van boomziektes. Wanneer bij inspectie gezien wordt dat een boom ziek is, wordt deze op de vellijst, de kap-agenda, gezet. Iepen worden door kevertjes besmet en sterven daarna snel. Voordat de kevers in datzelfde jaar eitjes kunnen leggen onder de schors moet de boom weg. Bestaande bomen komen in aanmerking voor een jaarlijkse inenting tegen de ziekte. De gemeente spant zich in om monumentale bomen te redden.

Tafelboom
Er zijn wel lichtpuntjes. De jonge iepen die teruggezet worden zijn resistent, wat betekent dat ze ongevoelig zijn voor de schimmel. Verder is het mogelijk om de oude boom terug te zetten in de wijk in de vorm van een tafel. Stichting Tafelboom, waar wij al eerder over schreven, heeft de iepen uit het Majoor Bosshardtplantsoen gekregen om te verzagen en te laten drogen. Wijkbewoners kunnen zich bij Tafelboom melden wanneer zij opnieuw onder hun eigen favoriete boom willen kunnen zitten. De planken moeten wel eerst een jaar drogen, maar daarna mag je komen helpen met de boom verzagen.

Andere bomen
De veel onbekendere essentakziekte vormt een grotere bedreiging omdat daar geen antwoord op is. Er wordt hard gewerkt aan het kweken van een soort die immuun is. De verwachting is dat in Nederland 98% van de essen zal sneuvelen door deze ziekte. In onze wijk staan weinig essen: een rijtje bij Badhu aan de Ingenhouszstraat en een groepje aan de Hopakker, en hier en daar een es tussen andere soorten. Op de bomenkaart Utrecht is iedere boom die door de gemeente wordt onderhouden terug te vinden.

De gemeente controleert elke es regelmatig. Maar als de boom ziek wordt is er, net als bij de iep, maar één antwoord: kap. Maar als u goed oplet kun je een jaar na kap aan een essenhouten tafel je ontbijtje nuttigen. NvD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 5, Oktober

Van buurtsuper tot superbuurt
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

De Josephkerk wil er zijn voor de wijk
lees artikel

De tuin van...de Adelaarhof
lees artikel

Naar school!
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Dag bomen
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel