Votulastkrant logo

Rubriek: De tuin van...de Adelaarhof

Soms verraden ze zich door een overhangende tak of piept er iets door een schutting of over een dakrand. Wij gaan dit jaar op zoek naar verborgen groen in Votulast. Geheime tuinen, daktuinen, binnentuinen en meer.

De Adelaarhoftuin is toegankelijk voor iedereen, met een ingang aan de Adelaarhof en een doorgang naast Rio de Bio aan de Adelaarstraat. Toch weten maar weinig mensen van het bestaan, denkt buurtbewoner Louk Röell. “Het is echt nog een geheime tuin.” Louk verzorgt samen met drie buurtgenoten het onderhoud. De tuin is van de gemeente - die maait het gras en onderhoudt de zandbak - maar verder is de tuin in zelfbeheer.Melkfabriek
Op de plek van de Adelaarhoftuin stond vroeger een melkfabriek. Nadat die werd gesloopt, lag het terrein een tijd braak. Daarna kwam er een speeltuin met tegels en speeltoestellen. Geen boom was er nog te bekennen. In 1997 veranderde dat. Hovenier Rob van der Steen legde de Adelaarhoftuin aan, met deels een grasveld met speeltoestellen en deels een ‘wilde’ tuin met bomen, struiken, bankjes, een vijver en plekjes voor egels, kikkers, bijen en andere dieren. Louk: “Ik vind dat heerlijk, zo’n wilde tuin, maar er zijn ook mensen die het rommelig vinden.”

Dorpje
De bewoners van de omringende straten (Adelaarhof, Adelaarstraat en Merelstraat) maken veel gebruik van de tuin. Het is een gemengde wijk, met koop- en huurhuizen en verschillende bevolkingsgroepen door elkaar. “Een heel leuke mix,” vindt Louk. De tuin verbindt. “Zeker in de zomer is het een plek waar je elkaar tegenkomt.”

Louk is ontzettend blij met ‘zijn’ tuin. “De bewoners hier hebben echt mazzel. Waar vind je nou zo’n pareltje in de stad?” Een bron van ergernis is wel dat er regelmatig rommel van hanggroepen moet worden opgeruimd. En het is ook goed te merken dat, sinds veel panden die aan de tuin grenzen zijn veranderd in appartementen voor studenten of starters, de betrokkenheid van deze bewoners bij de tuin een stuk minder is. Toch voelt dit kleine stukje stad rond de gezamenlijke tuin soms echt nog als een dorpje en gaan Louk en zijn medebeheerders stug door. Zo’n vijf keer per jaar houden ze een tuinwerkdag. Vrijwilligers zijn meer dan welkom!

adelaarhoftuin@live.nl AD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 5, Oktober

Van buurtsuper tot superbuurt
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

De Josephkerk wil er zijn voor de wijk
lees artikel

De tuin van...de Adelaarhof
lees artikel

Naar school!
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Dag bomen
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel