Votulastkrant logo

De Josephkerk wil er zijn voor de wijk

“Het is een groot misverstand in de wijk: dat de Josephkerk gesloten is,” vertelt koster Dick van der Horst. “Mensen zijn nog altijd welkom.” De kerk staat weliswaar te koop, maar is niet dicht. Hij hoopt dat er nog eens goed gekeken wordt door het bestuur naar de rol die de Josephkerk voor de gemeenschap kan vervullen, voordat besloten wordt de kerk te sluiten.

Het kerkgebouw staat al twee jaar te koop voor een laag bedrag. Een koopje, zo lijkt het op papier. Maar er zijn restricties aan het gebruik én er zijn hoge kosten voor het onderhoud waardoor het een stuk minder aantrekkelijker wordt om de kerk aan te schaffen. De Josephkerk is nog niet aan de eredienst onttrokken, iets wat met veel van de andere katholieke kerken in de stad al wel is gebeurd. Er lijkt echter twijfel bij het bestuur. De veelal oudere parochianen moeten eigenlijk naar de Rafaelkerk in Overvecht. Vrijwilliger Chris de Greef: “Maar dat doen mensen dus niet. Ze kennen de gemeenschap hier, ze blijven hier komen, in de Josephkerk.”Trouw
Doordeweeks zijn er nog vieringen, met een trouwe schare aanwezigen. Ook repeteren er koren. Hoe moet het verder als de kerk verkocht wordt? Dick: “Tja, dan zijn we afhankelijk van wat de koper doet. Er is een tijdje geleden wel een mail van de paus gekomen waarin hij even flink op de rem trapt. Het is niet de bedoeling dat er van de kerk een bowlingbaan wordt gemaakt, of een café. Het moet een religieus karakter blijven houden: denk aan verkoop aan een religieuze gemeenschap. Het liefst zou ik zien dat deze kerk in de parochie blijft, voor de verhuur aan andere geloofsgemeenschappen. Elke zondag zijn er een heleboel Oekraïners die hun mis in de Josephkerk vieren. De Oekraïense gemeenschap zou dit gebouw graag kopen, maar hebben het geld nog niet. Blijf hen de ruimte geven om te huren, zodat ze ook een plekje hebben. Heel veel migrantengemeenschappen zoeken kerken, maar hebben net niet genoeg geld om te kopen.”

Vertrouwen
Mochten ze het geld wél bij elkaar krijgen, dan heeft de koster het volste vertrouwen in een mooie samenwerking. Verder wil hij er bovenal zijn voor mensen. Ook als hun verzoeken niet helemaal stroken met de regels vanuit het bisdom: “Wij willen er gewoon zijn voor de wijk, en dan maakt het niet uit of je katholiek bent of niet. Als mensen behoefte hebben om gebruik te maken van de kerk moet dat gewoon kunnen.” fk FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 5, Oktober

Van buurtsuper tot superbuurt
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

De Josephkerk wil er zijn voor de wijk
lees artikel

De tuin van...de Adelaarhof
lees artikel

Naar school!
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Dag bomen
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel