Votulastkrant logo

Rubriek: De tuin van...boven

Soms verraden ze zich door een overhangende tak of piept er iets door een schutting of over een dakrand. Wij gaan dit jaar op zoek naar verborgen groen in Votulast. Geheime tuinen, daktuinen, binnentuinen en meer.Wie bij de Jumbo aan de Draaiweg de Molenwerfhof in loopt, laat de drukte achter zich onder de enorme bomen die hier in het hofje groeien. Wat echter maar weinig mensen weten is dat er vlak naast een tuin op hoogte ligt. Op zo’n vijf meter hoogte wel te verstaan en ingesloten door de woningen van De Boventuinen; het woon/winkelcomplex op de hoek Draaiweg/Merelstraat.

Serene rust
“De tuin is 11 jaar geleden aangelegd door Copijn en rust op het dak van het winkelcomplex eronder,” vertelt Ward Visser die namens de Vereniging van Eigenaren van het complex De Boventuinen aanspreekpunt is. De tuin wordt volledig omsloten door de aangrenzende 62 woningen en is alleen toegankelijk voor de bewoners. Hun tuinen grenzen direct en zonder schuttingen aan de binnentuin. De tuin is een afwisseling van gazon, bestrating met bankjes en weelderig kleurige borders. Ondanks zijn centrale ligging is het er sereen rustig. Als bezoeker vergeet je gewoon dat je meerdere meters boven het maaiveld staat. “Voor de aanleg is 40 cm aarde opgebracht met daaronder een 15 cm dikke laag van worteldoek, bitumen en piepschuim. Daarna komt pas het beton.”

Tropisch
Bewoonster Marit Vaandrager: “Na de oplevering hebben we met de kinderen regenwormen uit onze volkstuin gestoken en ritueel verspreid in de nieuwe boventuin om het bodemleven op gang te brengen.” Wanneer het te droog is, gaan ’s avonds na elf uur de beregeningssproeiers aan. Marit: “Dat geeft een typisch geluid, dat me doet denken aan de tropen.”

Uitzicht
Een bijzondere tuin dus, met voor de bewoners vanaf een van de galerijen ook nog eens fantastisch uitzicht op Utrecht. Met aan de ene zijde aan de horizon de Dom, watertoren en Molen Rijn en Zon en aan de andere kant hoge gebouwen van onder andere het stadskantoor en de Rabobank. Wie wil genieten van uitzicht en tuin zal toch eerst bevriend moeten worden met de ‘mensen van boven de Jumbo’. tvdb

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 4, Juli

Veilig Vrolijk Votulast
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Z(w)ingen bij Zumba!
lees artikel

De tuin van...boven
lees artikel

Griftpark: geen Vondelpark toestanden
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Uit je bubbel op de buurtcamping
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel