Votulastkrant logo

Z(w)ingen bij Zumba!

Elke woensdagavond waant Buurtcentrum De Leeuw zich in Zuid-Amerikaanse sferen. De vrouwen van Braziliaans koor Zumba! oefenen dan hun samba’s, bossa’s en andere volksmuziek. Hun kwaliteiten zijn zelfs in Brazilië opgevallen: ze zijn uitgenodigd om daar in oktober op te treden.

Door de open deur waait een briesje, de zon valt nog net naar binnen. Er klinken exotische Portugese liederen. Meerstemmig en warm. Piano en gitaar begeleiden. Als je je ogen sluit, waan je je echt even in Brazilië. Tot de vriendelijke aanwijzingen van dirigent Vita Pagie (“Heel mooi, maar het kan nog ietsje strakker”) je weer terugbrengen naar Buurtcentrum De Leeuw.Dat even opgaan in de muziek is precies de bedoeling van het koor, zegt koorlid Lea van Eijsden. “We staan niet netjes en stijf, maar proberen juist met gevoel, liefst zonder bladmuziek, te zingen. De muziek gaat ook gelijk in je lijf zitten; ik kan niet stil blijven staan als ik zing.”

Vrolijk, swingend, zwoel
Braziliaans koor Zumba! Canto do Brasil zingt, zoals de naam al zegt, Braziliaanse liedjes. Van samba tot ciranda, van bossa nova tot baião. Soms vrolijk en swingend, soms juist ingetogen en gedragen, dan weer zwoel.

Het koor bestaat momenteel uit zestien Nederlandse vrouwen, die bijna allemaal een voorliefde voor Brazilië hebben. Sommige hebben er gewoond, andere zijn er vaak op reis geweest, één lid geeft Portugese les. Lea heeft er ook een tijd gewoond. “Ik ben nog steeds erg gegrepen door Brazilië; door de emoties, de passie, de muziek, de mensen.” Die Braziliaanse beleving probeert het koor door te geven, wat niet altijd makkelijk is. “In Nederlandse muziek zit het accent vaak op de eerste tel, in Brazilië zit die er net voor of net na,” zegt Zumba!-lid Janneke Boone. “We worden nu helemaal gedrild door onze dirigent om een goede swing te krijgen.”

Korenfestival
In oktober gaat de groep naar Brazilië. Zumba! zong enkele nummers voor het Braziliaanse koor dat Nederland enige tijd geleden aandeed. Zij vonden het heel bijzonder dat Nederlandse mensen hun muziek zo mooi zongen en vroegen hen naar een korenfestival in Brazilië te komen.

Erg speciaal natuurlijk, om daar met een groep naartoe te gaan. Dat groepsgevoel is een belangrijk aspect van het koor, zegt Janneke. “We hebben vooral veel plezier in het samen ontdekken en samen zingen. Ik word er erg vrolijk van.”

Ook zin gekregen om te zingen? Het koor kan altijd nieuwe zangeressen gebruiken.
www.braziliaans-koor-zumba.nl
AD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 4, Juli

Veilig Vrolijk Votulast
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Z(w)ingen bij Zumba!
lees artikel

De tuin van...boven
lees artikel

Griftpark: geen Vondelpark toestanden
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Uit je bubbel op de buurtcamping
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel