Votulastkrant logo

Rubriek: Toen en nu

Wat doen die letters op de gevel? Zat hier vroeger niet een winkel? Dat kantoorpand lijkt wel een fabriek! Wat een raar huis is dat eigenlijk… Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de vorige functie(s) van panden en huizen in Votulast. Dit keer: Het Ketelhuis / De Voorziening aan Stieltjesstraat 76.

In 1923 verrees er een gebouw aan de Weerdsingel O.Z. 99 (vanaf 1982 is dit Stieltjesstraat 76) dat beter bekend werd als het Ketelhuis. Het is alleen niet duidelijk of het die functie ooit heeft gehad. In 1926 werd het in ieder geval geopend als kantoorpand van de Gemeentelijke Voorzieningsdienst (waaronder de Gemeentereiniging; het gebouw bevindt zich op het voormalige Vaaltterrein).

Ketelhuis, 1976
Ketelhuis, 1976


Amsterdamse school
De voorgevel van het pand met z’n ronde vormen en metselwerk is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De strakke achtergevel en zijgevels zijn sterk beïnvloed door de Nieuwe Zakelijkheid. Kenmerkend zijn de strakke geometrische figuren in het metselwerk.

Verkrotting
De Sociale Dienst heeft ook nog in het gebouw gezeten, en in de Tweede Wereldoorlog deed het dienst als gaarkeuken. Nadat de Voorzieningsdienst het pand had verlaten kwam er een jongerencentrum in. Toen dat door wangedrag werd gesloten viel het gebouw ten prooi aan brandstichting en verkrotting, ook werd het gekraakt. Halverwege de jaren ’90 kreeg het Ketelhuis de status gemeentelijk monument.

Ketelhuis, 2018
Ketelhuis, 2018


Huidige bestemming
Uiteindelijk verkocht de gemeente het gebouw voor een symbolisch bedrag aan Stichting ROM, deze nam het initiatief om het op te knappen en het de bestemming van bedrijfsverzamelgebouw te geven. De restauratie werd, naar een ontwerp van Kapriool Architecten, uitgevoerd door de BouwMaat. In De Voorziening, zoals het vanaf toen heet, zitten een kleine twintig bedrijven, waaronder architecten, grafische vormgevers en journalisten. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 3, Mei

Achter de zelfgemaakte tralies
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

De torteltuin viert jubileumfeest
lees artikel

De tuin van...Mitros
lees artikel

Gooi niet weg maar neem mee naar het Repair Café
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Wijn op het plein
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel