Votulastkrant logo

Gooi niet weg maar neem mee naar het Repair Café

Iedere tweede zaterdagmiddag van de maand wordt in Buurthuis de Leeuw gerepareerd: kleding, apparatuur en fietsen worden door experts onder handen genomen.

Als om één uur de vrijwilligers achter de tafels plaatsnemen, staan de eerste gasten al te wachten. Na aangegeven te hebben waarmee ze komen, krijgen ze ieder een nummertje van William, de gastheer. Zijn vrouw heeft voor het Repair Café drie dozen vol lekkers gebakken want, zegt William, “Je moet wel zorgen dat het gezellig is en dat de mensen terugkomen.”Roel staat aan een tafel met een cdspeler. Niet voor hemzelf, maar voor zijn ouders die graag naar muziek luisteren maar niet met streaming en andere nieuwe media kunnen omgaan. De speler komt van zolder en heeft nu kuren. “Ik heb er geen verstand van,” zegt Roel meteen. Marc en Peter zitten er klaar voor. Marc heeft vroeger apparatuur ontworpen en gebouwd en was reparateur van beroep. Peter komt meekijken vanuit Amersfoort. De koppen worden bij elkaar gestoken, er wordt druk gespeculeerd en geknikt over de mogelijke oorzaak. Als de kap er af gaat neemt Peter het over. Roel wacht geduldig af.

Vooral bij de elektronica is het druk vandaag. Geluidsapparatuur, koffiemachines, een broodrooster. “Die nieuwe dingen zijn bijna niet meer te doen,” vertelt William. Medewerkers van Repair Café leren ook bij: een vrijwilliger van Noordoost gaf een les ‘Senseo repareren’, nadat hij er zelf al zo’n twintig uit elkaar had gehaald om de techniek te doorgronden.

Buurtpraatje
Midden in het zaaltje staat een rij stoelen voor de wachtenden.Onbedoeld misschien ontstaat hier een trefpunt voor buurtbewoners, en er worden mooie gesprekken gevoerd. Ook boven de reparaties vinden drukke uitwisselingen plaats, waarom het ene merk wel en het andere niet duurzaam is, welke oplossingen al geprobeerd zijn, maar ook persoonlijkere zaken. Het is gezellig en druk. Iedereen neemt de wachttijd voor lief.

Verwachte levensduur
“Negen van de tien apparaten zijn te oud om terug te kunnen naar de leverancier, maar we maken mensen ook wel attent op hun rechten,” aldus William. Veel mensen weten niet dat ze na het verstrijken van de garantie beroep kunnen doen op de redelijkerwijs te verwachten levensduur van een apparaat. Ook na de twee jaar op het garantiebewijs kan je er mee terug gaan. Maar na tien jaar ben je echt aangewezen op jezelf. En op het Repair Café.

Heb je verstand van electronica? Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom! NvD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 3, Mei

Achter de zelfgemaakte tralies
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

De torteltuin viert jubileumfeest
lees artikel

De tuin van...Mitros
lees artikel

Gooi niet weg maar neem mee naar het Repair Café
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Wijn op het plein
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel