Votulastkrant logo

De torteltuin viert jubileumfeest

De Torteltuin is al 25 jaar de leukste speeltuin voor de allerkleinsten, en beheerder Jannie Wemmenhove draagt daar al tien jaar haar steentje aan bij. Een dubbel jubileum dus, wat in april met een drukbezocht feest werd gevierd. Vooral Jannie werd door niemand minder dan burgemeester Jan van Zanen in het zonnetje gezet. Het bestuur van de speeltuin blikt echter niet alleen terug, maar vooral vooruit.

Het bezoek van de burgemeester werd voor Jannie zorgvuldig geheim gehouden. Bestuursvoorzitter Cathelijn: “Jannie ging natuurlijk raden, maar het is gelukt om onze mond te houden. Ze was enorm ontroerd en verrast door de komst van de burgemeester.” Er is ook aandacht vanuit de landelijke media: Jannie zal in mei in een uitzending van het EOprogramma ‘Van Harte’ te zien zijn. (woensdag 9 mei 17.55 op NPO 2, red.)Door de jaren heen
Er zijn zeker dingen veranderd sinds de opening in 1993: de ooit mobiele keet is nu vast, en er kwam een betaalde kracht de vrijwillligers versterken. Cathelijn: “Maar als ik kijk naar de foto’s door de jaren heen (er is een fototentoonstelling in de Torteltuin met oude foto’s, red.) zie ik dat vooral heel veel hetzelfde is gebleven: de behoefte van kinderen om buiten te spelen in een veilige uitdagende speelomgeving - en van ouders om elkaar te ontmoeten - is niet veranderd.”

Binnenruimte
Er zijn wel dingen die het bestuur gaat aanpakken. De eerste grote verandering moet het liefst dit najaar al gerealiseerd worden: een grotere binnenruimte. “Het klinkt raar, de binnenruimte vergroten, juist om het buitenspelen beter te faciliteren. Maar als het slecht weer is komen de mensen vaak maar kort. Dat ligt niet aan de kinderen: die hebben het niet zo snel koud, die rennen en spelen wel. Maar de ouders, dié zijn het dan gauw zat. Aangezien we van ons voortbestaan ook afhankelijk zijn van de omzet van Jannies winkeltje, is dat nu in koude en natte maanden haast niet te doen qua inkomsten. Met de komst van bijvoorbeeld een mooie glazen serre, zal dit zeker verbeteren.”

Mooie plannen
Het tweede punt is de aanpak van de buitenruimte; dit plan zal waarschijnlijk over meerdere jaren moeten worden uitgevoerd in verband met de kosten. “We hebben een landschapsarchitect - die gespecialiseerd is in speelplekken - een plan laten maken om de speeltuinoppervlakte zo optimaal mogelijk te benutten. Door natuurlijke scheidingen met bijvoorbeeld wilgentenen te ontwerpen, kunnen verschillende leeftijdsgroepen veilig en met plezier naast elkaar spelen. Denk aan de kinderen die net leren lopen versus de kinderen die net hebben ontdekt hoe hard je wel niet met een loopfietsje rond kunt racen: daar komen nog wel eens ongelukjes van, net zoals bij de schommels. Bovendien ligt de babyhoek nu ook niet op een optimale plek: er komt pas laat zon en het is daardoor fris.”

De Torteltuin is altijd op zoek naar vrijwilligers! www.torteltuin.nl FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 3, Mei

Achter de zelfgemaakte tralies
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

De torteltuin viert jubileumfeest
lees artikel

De tuin van...Mitros
lees artikel

Gooi niet weg maar neem mee naar het Repair Café
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Wijn op het plein
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel