Votulastkrant logo

Achter de zelfgemaakte tralies

Wat doet een tbs-kliniek midden in een woonwijk? Die vraagt wordt regelmatig gesteld aan de Van der Hoeven Kliniek, zeker nu de bebouwing rond de Willem Dreeslaan steeds dichterbij komt. Op de open dag van TBS Nederland op 17 maart, kregen bezoekers antwoorden en een rondleiding.

Het is niet makkelijk om de Van der Hoeven Kliniek uit te komen, maar ook niet om binnen te komen, blijkt op de open dag. Telefoons moeten in kluisjes, tassen gecheckt, bezoekers door detectiepoortjes. Niet gek, als je bedenkt dat in de kliniek 110 patiënten verblijven met een heftige achtergrond. Tbs – terbeschikkingstelling - is een maatregel die een rechter kan opleggen aan mensen die gedeeltelijk of geheel ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard. Deze mensen hebben psychiatrische problemen en pleegden een ernstig misdrijf.In de kliniek moeten de risico’s dat mensen een nieuw delict plegen worden weggenomen, zegt locatiemanager Josee Bos. “We maken iemand niet beter. Mensen hoeven ook geen modelburger te worden, maar de risicofactoren moeten zo laag mogelijk worden.” Dat gaat niet zomaar. Gemiddeld blijven patiënten er acht jaar en duurt het wel twee jaar voordat iemand op begeleid verlof mag, na twee jaar gevolgd door onbegeleid verlof.

Geen vakantiepark
In de kliniek wordt zo open mogelijk gewerkt. Het complex is rond een binnentuin gebouwd, met veel lichte kleuren en veel glas. “’Het lijkt hier wel Center Parcs,’ horen we vaak van bezoekers,” zegt medewerker Marjolein Ausems. “Maar ondertussen zitten patiënten 24 uur per dag opgesloten en moeten ze aan allerlei regels voldoen.”

Ook de activiteiten die patiënten kunnen doen, zijn niet voor de lol. Het complex heeft een grote sportzaal met klimmuur, een zaal voor vechtsporten en zelfs een zwembad met sauna. Maar sport is niet zomaar een vrijetijdsbesteding, zegt sportdocent Erik Timmerman. “Andere doelen zijn belangrijker: samenwerken, vertrouwen, agressieregulatie, emoties leren controleren, zelfbeheersing, omgaan met fysiek contact, verantwoordelijkheid nemen. Ik zou me niet direct door nieuwe patiënten op de klimmuur laten zekeren, maar na een tijdje kan dat meestal prima.”

Arbeidsethos
Kunstvakken dragen ook bij aan het behandelplan. Beeldhouwen, schilderen, toneel, yoga; alles is mogelijk. Het bandje van drie patiënten en hun muziekleraar is al van verre hoorbaar. “Ben je 50 jaar geweest, nou, dan wordt het leven feest,” zingt de zanger. In de houtwerkplaats valt vooral de professionaliteit op. De werkplaats is een bedrijf binnen een bedrijf, met leveranciers en klanten uit Utrecht. Een bestelling kinderzitjes voor een kinderdagverblijf staat al klaar. In de werkplaatsen doen de patiënten arbeidsethos op: op tijd komen, deadlines halen, veilig en verantwoordelijk werken - hopelijk met diploma als resultaat.

Meer doen voor de wijk
De Van der Hoeven Kliniek is al sinds 1955 aan de Willem Dreeslaan gevestigd. In die tijd kwam de bebouwing steeds dichterbij. Is dat niet gevaarlijk? “Nee,” zegt Ausems, “Het biedt juist veel voordelen. Alles is dichtbij en patiënten kunnen daardoor op den duur makkelijker (begeleid) naar sportclubjes, werk of supermarkt.” Josee Bos voegt toe: “We willen graag meer doen voor de wijk. Misschien kunnen we bijvoorbeeld met onze patiënten de groenruimte in de wijk beheren.” Bovendien is de beveiliging hoog, bijvoorbeeld door het extreem sterke glas en de tralies die overal voor zitten – overigens door patiënten zelf gemaakt in de metaalwerkplaats. AD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 3, Mei

Achter de zelfgemaakte tralies
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

De torteltuin viert jubileumfeest
lees artikel

De tuin van...Mitros
lees artikel

Gooi niet weg maar neem mee naar het Repair Café
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Wijn op het plein
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel