Votulastkrant logo

Café Averechts viert 35-jarig bestaan

Een vegetarisch eetcafé, open muziekpodia, dansavonden, tentoongestelde kunst, poëzievoordrachten: al 35 jaar worden in café Averechts de meest uiteenlopende culturele activiteiten georganiseerd. Zonder winstoogmerk, maar met een klein legertje vrijwilligers. Genoeg reden om eens poolshoogte te nemen bij deze bijzondere bar in de Vogelenbuurt.

De missie van de vereniging Averechts laat zich simpel samenvatten: door middel van activiteiten zoveel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel. Iedereen die er werkt, zet zich hier gratis voor in. “En daar zit ook de kracht van dit café,” vertelt Marcel, vrijwilliger van de tapploeg en secretaris van de vereniging. “Waar in een ander café in de eerste plaats geld wordt verdiend, werkt hier niemand voor zichzelf. Al onze winst gaat naar de mensen die het nodig hebben.”Commissies
Werken met een groep van 40 à 50 medewerkers vraagt wel wat van de organisatie. Binnen de vereniging zijn de taken dan ook verdeeld. Het café heeft commissies voor de pr, de administratie, de kunst, de fooienpot en een hele waslijst aan andere zaken. Volgens Rian Evers, zelf lid van de muziekcommissie, is de organisatie met zo’n grote groep mensen niet altijd even makkelijk. Toch heeft juist deze opzet zo zijn voordelen: “Er kan heel veel, als je een goed idee hebt is er altijd wel ruimte om het een en ander te regelen.”

Fooienpot
Bij het geld inzamelen speelt de fooienpot een belangrijke rol. De fooien worden twee maanden lang opgespaard en daarna met behulp van de winstgelden verdubbeld. Via stemming in de medewerkersvergadering wordt vervolgens bepaald aan welk goed doel het bedrag wordt besteed. In de loop der jaren is op deze manier heel wat geld in projecten ten bate van de kansarmen geïnvesteerd. Vooral in de derde wereld, maar soms ook dichter bij huis.

Utrechtse doelen
“Omwille van het 35-jarig bestaan wijken we vanaf mei een beetje af van ons goede doelen concept,” vertelt Herjo Scholten, die sinds oktober 2016 bij café Averechts betrokken is. “Zeven maanden lang steunen we iedere maand een ander Utrechts doel. Ieder lokaal initiatief dat ten goede komt aan de stad of aan de Utrechters is welkom om een plan in te dienen.” Wie een voorstel voor een goed doel heeft moet wel snel zijn: op 1 april sluit de aanmeldingstermijn. De uitgekozen Utrechtse doelen worden tijdens Koningsnacht in het café gepresenteerd.

Café Averechts heeft altijd ruimte voor nieuwe vrijwilligers. Kijk op www.averechts.nl voor meer informatie. IK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 2, Maart

Weer leerlingen op het plein
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Bye Bye belastingkantoor
lees artikel

De tuin van...de buurt
lees artikel

Vitae Veste in Votulast
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Café Averechts viert 35-jarig bestaan
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel