Votulastkrant logo

Vitae Veste in Votulast

Midden in de Staatsliedenbuurt woont een groep van zeventien oudere bewoners gezamenlijk in de Vitae Veste. Van buitenaf is er weinig bijzonders te zien aan het gebouw, maar hier staat de eerste Utrechtse woongroep voor 55-plussers. Wie er woont, wil graag leven met anderen. Iedere bewoner is gesteld op zijn privacy, maar wil daarnaast ook deel van een gemeenschap uitmaken.

Bijna dertig jaar geleden werd het gebouw speciaal neergezet voor oudere alleenstaanden. Op iedere verdieping werd een ruimte voor gezamenlijk gebruik ingericht. De inrichting van de huiskamer stamt nog uit de jaren negentig, maar de tuin is al aangepast aan de wensen van de bewoners: meer stenen, minder onderhoud, maar toch knus. De eigen appartementen liggen rond de binnentuin en verschillen in grootte. Net als in een studentenhuis wordt hier ook ‘doorgeschoven’ naar meer vierkante meters als de gelegenheid ontstaat.Zorgvuldige selectie
De jongste bewoner is nog geen 60 jaar, de oudste inmiddels 95. Zij hebben allemaal bewust gekozen voor elkaar, en wanneer er een ruimte vrijkomt wordt ook de nieuwe bewoner zorgvuldig geselecteerd. Past hij of zij in het geheel? Wat heeft deze persoon de woongroep te bieden aan vaardigheden en ideeën? Iedereen krijgt hier een stem in.

Omdat er flinke leeftijdsverschillen zijn, lopen de interesses ook uiteen. Jongere bewoners hebben vaak nog een druk sociaal leven buiten, doen vrijwilligerswerk of zorgen voor kleinkinderen. Daarnaast helpen zij huisgenoten een handje.

Koken en klussen
“Het is fijn dat je niet altijd je kinderen hoeft in te schakelen,” vertelt Marijke van de Kuijlen. Kees van der Kuip, de bestuursvoorzitter, is een uitgesproken klusjesman en vindt het leuk om bij medebewoners kleine reparaties te doen. Hij kookt daarnaast met veel plezier twee keer per maand voor de groep.

Sommige oudere bewoners krijgen ook hulp van buitenaf, bijvoorbeeld als zij zelf niet meer kunnen koken of weinig meer buiten komen. Wanneer de grens van het haalbare in zicht komt wordt professionele zorg betrokken door de familie. Het komt voor dat een bewoner vertrekt naar een verzorgingshuis.

Sjoelbakken
Op de vraag of er veel dwarsverbindingen zijn met de wijkactiviteiten komen de sjoelbakken ter sprake, die ieder jaar worden uitgeleend voor het pleinfeest. Maar de Vitae Veste is toch vooral naar binnen gericht, letterlijk en figuurlijk, met een van buiten onzichtbaar maar zeker hecht sociaal verband.

Inschrijven kan via WoningNet sociale huur 55+ woningen; de maximum aanmeldleeftijd is 68 jaar. Informatie bij Kees van der Kuip (06-46134592) of Marijke van de Kuijlen (06-10119739). NvD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 2, Maart

Weer leerlingen op het plein
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Bye Bye belastingkantoor
lees artikel

De tuin van...de buurt
lees artikel

Vitae Veste in Votulast
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Café Averechts viert 35-jarig bestaan
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel