Votulastkrant logo

Rubriek: De tuin van...de buurt

Soms verraden ze zich door een overhangende tak of piept er iets door een schutting of over een dakrand. Wij gaan dit jaar op zoek naar verborgen groen in Votulast. Geheime tuinen, daktuinen, binnentuinen en meer.

Ze zijn je vast wel eens opgevallen, de begroeide stroken langs een gevel. Vaak één of twee stoeptegels breed: geveltuintjes. Wat blijkt, ze zijn er niet alleen vanwege de wens voor meer groen in de buurt, maar ook als een initiatief van buurtbewoners om met elkaar in contact te komen.

Meer groen
“Het begon zo’n drie jaar geleden toen er in de Vogelenbuurt een wens van bewoners was om samen de buurt nog prettiger te maken,” vertelt Marieke van der Burgt van de ‘Groengroep Vogelenbuurt’. Via mijnbuurtwelzijn.nl kwamen zo’n dertig bewoners bij elkaar en gingen in groepjes aan de slag met elk een onderwerp. “Eentje was ‘meer groen in de buurt’. Maar hoe krijg je andere bewoners zo ver om ook mee te doen? Belangrijk is om klein te beginnen.” Daarom werden er eerst plantenstekjes geruild en uitgedeeld tijdens festiviteiten op het Koekoeksplein en werd er voor kinderen een zonnebloemkweekwedstrijd gehouden.

Ervaringen en tips
In het najaar van 2016 werden er plannen gemaakt om met de geveltuintjes aan de slag te gaan. Het viel samen met een actie van het Utrechts Milieu Centrum. “Dat was handig, want zij hadden ervaring met een gemeentelijke subsidieaanvraag én ze hadden praktische tips, zoals richtlijnen over het uitgraven van het straatzand en het gezamenlijk afvoeren daarvan. Het blijkt dat sommigen wel tot meer dan een halve meter diep uitgraven, wat helemaal niet nodig is.”Aanstekelijk
Via folders, posters en de facebookpagina Groengroep Vogelenbuurt waren er snel vijfentwintig aanmeldingen. Men kon kiezen uit drie beplantingscategorieën: zon, schaduw en halfschaduw. Op één dag werden de tuintjes uitgegraven, biologische tuinaarde en planten geleverd en reed de hovenier rond om advies te geven en vragen te beantwoorden. Marieke: “Naast het praktische voordeel van het werk op één dag uitvoeren, paste het ook bij het oorspronkelijke doel; mensen met elkaar in contact brengen. Mensen maakten een praatje met elkaar en het initiatief werd ook opgemerkt door andere buurtbewoners en dat werkt aanstekelijk.”

Inmiddels heeft de Groengroep Vogelenbuurt een nieuw uitdaging in het vizier: “De boomplantspiegels kunnen ook wel wat groenvriendelijker beheerd worden.” tvdb

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 2, Maart

Weer leerlingen op het plein
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Bye Bye belastingkantoor
lees artikel

De tuin van...de buurt
lees artikel

Vitae Veste in Votulast
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Café Averechts viert 35-jarig bestaan
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel