Votulastkrant logo

Weer leerlingen op het plein

Het schoolgebouw aan de Maria van Reedestraat is - drie jaar na het verhuizen van de Dr. Bosschool naar de Nolenslaan - weer een school. De kunstenaars zijn vertrokken uit hun tijdelijke ateliers. Rond de honderdvijftig bovenbouwleerlingen van de Taalschool bevolken sinds begin februari de lokalen, en spelen er op het plein.

Het is een school voor nieuwkomers: leerlingen komen van over de hele wereld. Ze leren er in de eerste plaats de Nederlandse taal, waarna ze na anderhalf tot twee jaar naar het reguliere onderwijs door kunnen stromen.

Metamorfose
Het interieur van de school heeft een ware metamorfose ondergaan. De ooit bordeauxrode kozijnen en groene muren zijn nu wit, het oude mosgroene tapijt is vervangen door frisse tapijttegels. Felgekleurde hippe accessoires, knutsels en meubels maken het plaatje af. De school is klaar om de komende anderhalf jaar een fijne leeromgeving te bieden aan de leerlingen van de Taalschool.Tijdelijk
Marijn Elands, locatieleider: “We zijn één school die bestaat uit drie locaties. Dit is de bovenbouwlocatie. De andere twee locaties staan in Ondiep, waaronder de hoofdlocatie. Maar daar zijn we uitgegroeid. Dit is voor ons een tijdelijke plek, we weten al dat we er over anderhalf jaar uit moeten omdat er dan een andere school in zal komen (De Fakkel red.). Onze wens is om ooit in een schoolgebouw te zitten waar we met zijn allen in passen, maar tot die tijd zitten we heel goed hier. We vinden dit een hele leuke wijk, en we zijn met open armen ontvangen door de omwonenden. Veel mensen komen een praatje maken en zijn nieuwsgierig naar de kinderen. Dat willen we ook zo houden, we proberen de buurt niet tot last te zijn.”

“Hiervoor verhuurde de gemeente dit pand aan kunstenaars. We hebben in totaal drie weken geklust, en vooral héél veel gepoetst. Elk klaslokaal was een atelier, dus we moesten nog wel wat dingen opruimen. Het tapijt wat er nog in zat rook ook heel bijzonder, dus we zijn vooral blij dat dat eruit is, haha!”

Trots en blij
Bij binnenkomst verlaat een grote groep ouders zojuist de school. Ze hebben een voorstelling van hun kinderen bezocht. De leerkrachten worden enthousiast gegroet en bedankt, ouders hebben van de voorstelling genoten, ze zijn trots en blij. Marijn: “Twee keer per jaar hebben we een uitstroommoment, waarbij kinderen die daar klaar voor zijn, doorstromen naar een school bij hen in de buurt. Voorafgaand aan zo’n moment hebben we ‘Talenttijd’ waarbij groepjes uit de klassen mogen optreden met iets wat ze leuk vinden om aan de ouders en de rest van de school te laten zien.”

Doorstroom
De instroom is flexibel: elke maandag ontvangt de school nieuwe kinderen. Er zijn momenteel meer dan veertig nationaliteiten te vinden. Op de school wordt bewust alleen Nederlands gebruikt. “Je ziet dat leerlingen zich na een paar weken toch al behoorlijk kunnen redden in het Nederlands, en na anderhalf jaar is dat een wereld van verschil met hoe ze binnen zijn gekomen. Het gaat eigenlijk heel snel, en dat is mooi om te zien.” FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 2, Maart

Weer leerlingen op het plein
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Bye Bye belastingkantoor
lees artikel

De tuin van...de buurt
lees artikel

Vitae Veste in Votulast
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Café Averechts viert 35-jarig bestaan
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel