Votulastkrant logo

Rubriek: De tuin van...de pastorie

Soms verraden ze zich door een overhangende tak of piept er iets door een schutting of over een dakrand. Wij gaan dit jaar op zoek naar verborgen groen in Votulast. Geheime tuinen, daktuinen, binnentuinen en meer.

Decennialang liepen kapelaan en pastoor over het grindpad via de tuin naar de sacristie van de Josephkerk. Het grindpad is er niet meer. De voormalige pastorie en sacristie worden nu gescheiden door een houten schutting. De oude bomen staan als stille getuigen naast de Josephkerk aan de Draaiweg.De ladder op
Sinds 1995 is Josje van Noorden één van de bewoners van de pastorie. In dat jaar verkocht de Rooms-katholieke kerk het huis. “Omdat het huis wat naar achteren staat, valt het niet zo op.” Wie echter de moeite neemt om even stil te staan, ziet brede leilindes die hun takken uitspreiden voor de ramen van het huis. “De pastorie is in 1903 gebouwd, maar de lindes zijn waarschijnlijk van na de Tweede Wereldoorlog, zo’n 70 jaar oud,” vertelt Josje. Jaarlijks klimt ze op de ladder om de twijgen terug te snoeien.

Oude populieren
Naast en achter het huis stond een rij populieren en een betonnen schutting. Er is nog één populier over, die als knotboom gesnoeid wordt en helemaal begroeid is met klimop. “Vol met vogels en nestjes. De schutting is helemaal in elkaar gezakt en inmiddels verwijderd.” Hier ligt ook het meest weelderige deel van de tuin, bijna een bosje, met acaciabomen, liguster en vlier. Tussen het snoeihout scharrelen egels en kikkers. Maar tijdens het interview, begin januari, zijn die rustig in winterslaap.

Fijne buurman
Achter het huis is het op hete zomerdagen goed toeven in de schaduw. “Genieten van fantastisch glas in lood wanneer de kerk in de avond verlicht is, en gratis meeluisteren naar concerten en Gregoriaanse missen.” Voor Josje is het overduidelijk: “De kerk is voor ons een hele fijne buurman.’’ tvdb

Reacties

Graag dit voor Josje van noorden

Gr.
Rolando S. Cascone
door Salvatore Cascone op donderdag 30 mei 2019 om 21:58

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 1, Januari

Einde aan overlast
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Drie vrienden doppen hun eigen (koffie-)boontjes
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Van grauwe kantoren naar groen wonen in Lauwerecht Noord
lees artikel

De tuin van...de pastorie
lees artikel

Terug van weggeweest
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel