Votulastkrant logo

Vallen en doorrollen

Buurtcentrum de Leeuw, 27 oktober. Op een gezellige, drukke bijeenkomst werd het boek Vallen en doorrollen van Gert-Jan van Zetten gepresenteerd aan familie, vrienden, collega’s, begeleiders en iedereen die de schrijver een warm hart toedraagt. In zijn boek vertelt Gert-Jan op openhartige, luchtige en treffende wijze over zijn leven met Duchenne spierdystrofie. Een aangeboren aandoening, die de werking van de spieren ernstig aantast.

Door zijn ziekte is Gert-Jan gebonden aan een elektrische rolstoel met beademingsapparatuur. Spreken doet hij op het ritme van de beademing en een zorgverlener is continu in de buurt om een oogje in het zeil te houden. Genoeg mensen kijken door deze buitenkant heen om de mens achter de beperking te zien, maar er zijn er ook die niet goed weten hoe ze ermee om moeten gaan. De hoogste tijd om de buitenwereld te laten zien hoe het is om te leven met Duchenne.

Omslagillustratie: Roggebroodt
Omslagillustratie: Roggebroodt


Tegen een stootje kunnen
Het wegnemen van vooroordelen was voor Gert-Jan een van de redenen om de schrijverspen op te nemen. Van het clichébeeld van ‘de gehandicapte als slachtoffer’ klopt weinig, zoveel is na het lezen van zijn boek wel duidelijk.

Neem het hoofdstuk ‘Grapbestendig’, waarin Gert-Jan een voorstelling van cabaretier Micha Wertheim bespreekt. Wertheim kreeg veel kritiek over zich heen nadat een gehandicapte bezoeker tijdens zijn optreden in tranen uitbarstte, maar dat is in Gert-Jans ogen onterecht. Mensen met een beperking moeten, net als ieder ander, tegen een stootje kunnen.

Tijdens de boekpresentatie vatte Gert-Jan de insteek van Vallen en doorrollen als volgt samen: “Het was de bedoeling van mijn boek om het idee van patiënt weg te nemen. Om duidelijk te maken dat je verder kunt kijken dan dat. Je bent een zoon, een broer, een neef, een vriend, een cliënt, een redacteur, een voorlichter, noem maar op. Samenvattend: een mens.”

Schaduwkant
Hoewel het geen zwartgallig boek is, staan in Vallen en doorrollen genoeg passages over de schaduwkant van het leven met Duchenne. Wanneer hij over ‘de man met de zeis’ schrijft bijvoorbeeld, of wanneer hij de impact op zijn liefdesleven omschrijft. Ronduit ontroerend zijn de passages over zijn overleden broer André, die ook aan Duchenne leed en in 1992 op 19-jarige leeftijd overleed. Aan hem heeft Gert-Jan zijn boek opgedragen.

Volop in het leven
Toch is het boek als geheel niet somber van toon. Sterker: uit alles in dit boek blijkt dat Gert-Jan geen reden ziet om omwille van zijn ziekte bij de pakken neer te zitten. De bezoeken aan FC Utrecht, de bioscoop, cafés en restaurants, concerten en nog veel meer schetsen het beeld van iemand die volop in het leven staat. Niet voor niets heeft het eerste hoofdstuk de titel Ik leef! meegekregen.

Vallen en doorrollen van Gert-Jan van Zetten (ISBN 9789402166019) is volop verkrijgbaar in boekhandels en webshops. IK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 6, December

'Bakkie Prins doen' in Café Willem
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Op zoek naar de huismus in Votulast
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Shoppen zonder geld
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Vallen en doorrollen
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel