Votulastkrant logo

Shoppen zonder geld

Ruilen is hip. Want: hartstikke duurzaam én leuk. Je geeft jouw oude spul een fijn nieuw thuis, en shopt ondertussen gratis voor nieuwe, zónder dat het milieu en je portemonnee daaronder hoeven te lijden. In Buurtcentrum De Leeuw kun je sinds september elke tweede zaterdag van de maand kinderkleding ruilen. ‘KrijgdeKleertjes’ is een landelijke vrijwilligersorganisatie met ruilpunten voor kinderkleding door heel Nederland. Jolanda van Iersel startte zo’n ruilpunt in Buurtcentrum De Leeuw.

Er was al wel een ruilpunt in Utrecht, in het winkeltje ‘Draagkracht’ in het centrum van de stad. Dat punt kampt echter met ruimtegebrek. Jolanda: “Ik wilde daar zelf een keer kleertjes gaan ruilen, maar dat kwam er maar niet van. Ik heb een kindje van een jaar, en dat groeit gewoon enorm snel. Toen bedacht ik dat ik misschien gewoon zelf een ruilpunt kon starten.” Ze lacht: “Eigenlijk een gek idee, want het is best veel werk!”

Buurtcentrum
“Ik ben geholpen door iemand van het buurtteam, die me ook wees op de mogelijkheden van het buurtcentrum. Zo ben ik aan de ruimte gekomen. Want dat was wel een voorwaarde: ik wilde het niet thuis doen. Ik heb een klein huis, en zoiets kan enorm uit de hand lopen. Vooral de opslag van kleding vraagt om ruimte.”

Jolanda begon helemaal in haar eentje. Gelukkig ondersteunt het buurtcentrum haar met raad en daad. Zo hielpen sociaal makelaars met het vinden van mensen die haar bij de ruilmiddagen konden helpen. Nu zijn ze met z’n drieën. Het buurtcentrum bewaart de kledingvoorraad voor Jolanda en neemt ook eventueel nieuwe kleding in.

Ook deze drie genoten van het snuffelen door de bakken, op zoek naar nieuwe outfits.
Ook deze drie genoten van het snuffelen door de bakken, op zoek naar nieuwe outfits.


Blij naar huis
Jolanda heeft nu twee keer een ruilmiddag georganiseerd. “Ik voed mijn dochtertje alleen op, en het is fijn dat ik hier gewoon de basis kan halen. Dat geeft een hoop rust merk ik. Het werkt gewoon! Maar ik denk dat mensen toch nog een soort drempel ervaren om te komen. Terwijl het heel simpel is: jij komt met kleding die te klein is, en je gaat naar huis met eenzelfde hoeveelheid zelfgekozen kleding in een maatje groter. Dat is makkelijk, en het is gewoon mooie kleding. We hebben ook echt veel kleding om uit te kiezen, anders was ik dit niet begonnen. Je mag zelf lekker snuffelen en uitkiezen. Ik wil dat je blij naar huis gaat!”

Kom ook ruilen!
“Wat de één mooi vindt, vindt de ander niks. Ik heb sinds juli een flinke voorraad verzameld om te kunnen starten, uit overschot van andere ruilpunten, maar ook via mijn familie en buren. We hebben dus van elke maat echt een flinke doos. We hebben nu vooral ook mensen nodig die willen komen ruilen, zodat het een succes wordt. Niet voor een jaar, maar voor altijd. Dat zou het mooiste zijn.”

Eerstvolgende ruilmiddagen: 9 december en 13 januari. Kijk voor meer info op www.facebook.com/KrijgdeKleertjesTuinwijk. FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 6, December

'Bakkie Prins doen' in Café Willem
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Op zoek naar de huismus in Votulast
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Shoppen zonder geld
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Vallen en doorrollen
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel