Votulastkrant logo

Op zoek naar de huismus in Votulast

Worden er wel eens mollen en egels gezien in Votulast? Broeden er hier ook gierzwaluwen? Klopt het dat er eens een oehoe in het Tijgerbosje is gespot? Hoeveel dieren en planten zijn er eigenlijk de laatste vijf jaar in Tuinwijk waargenomen? Op Waarneming.nl kun je dat allemaal vinden.

Deze website geeft namelijk weer waar welke dier- of plantensoorten op een bepaald moment op een bepaalde plek in Nederland zijn gezien en ingevoerd. Hisko de Vries uit Tuinwijk is één van de ontwikkelaars van deze website, en hij is nog dagelijks actief voor Waarneming.nl.

Wat in 2003 begon als een projectje om per gebied lijstjes te kunnen maken van bijvoorbeeld vogels die je er kunt verwachten, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste invoerportaal en waarnemingenoverzicht van Nederland. Hisko: “Afgelopen jaar hebben bijna 17.000 mensen waarnemingen van dieren en planten ingevoerd. Onlangs hadden we een mijlpaal en passeerden we de grens van 50 miljoen waarnemingen.”Citizen Science
In eerste instantie was de website alleen bedoeld voor de geïnteresseerden, maar doordat er nu zo’n ongelofelijke grote set data aanwezig is, kun je spreken van citizen science. (de betrokkenheid van burgers in het wetenschappelijke proces, red.)

“Een goed voorbeeld is de gierzwaluw,” zegt Hisko. “Deze vogel broedt in gebouwen en komt in Votulast behoorlijk veel voor. De stadsecoloog van de gemeente Utrecht maakt regelmatig gebruik van gegevens uit Waarneming.nl en roept inwoners op gierzwaluwen en hun nesten door te geven. Zo kan er beter rekening gehouden worden met deze soort en kan deze beschermd worden.”

Voor Utrecht is er zelfs een speciale website gemaakt: gem_Utrecht. waarneming.nl. Niet alleen voor de gierzwaluw, maar voor álle dier- en plantensoorten in Utrecht.

Rondscharrelen
Hisko werkt dagelijks (betaald) aan Waarneming.nl. Dat doet hij thuis achter de computer; programmeren, e-mailen etc. Hij blijft liever op de achtergrond en “wordt er blij van als mensen het leuk vinden om wat ze gezien hebben in te voeren.”

Zelf is Hisko ook buiten actief, de teller voor dieren en planten in zijn tuin staat inmiddels op 422 verschillende soorten. Maar ook daarbuiten. “Ik scharrel graag gewapend met fototoestel rond in de bloementuin van het Griftpark. Daar is het zelfs op drukke dagen nog rustig.”

Grote diversiteit
“Het is opvallend hoeveel dieren en planten er tegenwoordig in de stad voorkomen. De diversiteit in de stad is veel groter dan in het agrarische gebied.” In Tuinwijk zijn de afgelopen vijf jaar ruim 1100 verschillende dieren plantensoorten waargenomen. Daarin zitten ook de oehoe (die ontsnapt bleek te zijn) als de weidebeekjuffer in het Griftpark. “Maar wie ziet er nog egels en huismussen in Votulast? Deze soorten zijn een stuk schaarser geworden in de stad.”

Ook nieuwsgierig geworden of zelf een leuke waarneming gedaan? Ga naar waarneming.nl of gem_utrecht.waarneming.nl. KV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 6, December

'Bakkie Prins doen' in Café Willem
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Op zoek naar de huismus in Votulast
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Shoppen zonder geld
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Vallen en doorrollen
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel