Votulastkrant logo

Rubriek: Buurtbaasjes

Dit jaar gaat de redactie de straat op, op zoek naar baasjes in de buurt. Opmerkelijke honden en hun bezitters, of andersom. Deze keer: Ruth Slob met haar therapiehond Amber.

Eigenlijk is Amber twee honden in één. Buiten mag ze lekker hond zijn, spelen, ravotten, lol maken, stout zijn. Maar heeft Amber haar ‘jasje’ aan, dan verandert ze in een therapiehond. Zeker als Ruth het commando ‘Aan het werk’ geeft. Dan is Amber gefocust en rustig.Co-coach
Als therapiehond helpt Amber haar baasje bij haar werk als coach en kindercoach. In haar praktijk Speel-Atelier helpt Ruth Slob volwassenen en kinderen met vragen rondom ontwikkeling: bijvoorbeeld als iemand moeilijk vriendjes maakt, gepest wordt, last heeft van alle prikkels om zich heen of de combinatie werk en privé te veel vraagt. Ruth heeft een creatieve werkbenadering én is een groot hondenliefhebber: een combinatie die bijna schreeuwt om dier-geassisteerde-therapie.

Dieren worden in dat geval een ‘co-coach’, legt Ruth uit. “Bij kinderen wordt het dier een soort ‘hulpje’, waardoor kinderen bijvoorbeeld kunnen leren hun grenzen af te bakenen. Het werkt heel anders als ik een cirkel rondom een kind teken waar Amber overheen stapt en het kind moet proberen Amber buiten de cirkel te houden, dan een gesprek voeren met een kind over hoe je grenzen kan stellen. Een ervaring beklijft dan veel beter. Bij volwassenen werkt Amber vooral als ‘extra paar ogen’.”

Signalen
Ruth en Amber hebben samen een opleiding gevolgd in Canada. Daar heeft Amber niet eens zozeer leren ‘voelen’- het is eerder andersom: Ruth heeft Amber leren ‘lezen’. “Ik heb leren kijken naar signalen van haar. Amber reageert op energieën van mensen. Als iemand bijvoorbeeld een heel druk hoofd heeft, gaat Amber op zijn voeten liggen. Of als iemand iets heel spannend vindt, krult ze zich om diegene heen, als een soort steun. En als dieren schudden, is dat vaak een teken dat ze spanning van zich afschudden. Dan kan ik daar weer op reageren.”

Nu maar hopen dat de mensen op het hondenveldje in het Griftpark Amber herkennen in dit stukje. “Die geloven er vast niets van dat Amber ook geconcentreerd kan zijn en naar me luistert,” lacht Ruth. AD

Reacties

hallo lezers met anneke hakstege uit bennekom
ik heb t artikel in vriendin gelezen, dat sprak me wel aan.voor info graag bericht zenden.mvg.A.Hakstege
door A.Hakstege op woensdag 29 augustus 2018 om 14:07

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 6, December

'Bakkie Prins doen' in Café Willem
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Op zoek naar de huismus in Votulast
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Shoppen zonder geld
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Vallen en doorrollen
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel