Votulastkrant logo

Rubriek: Oud en Nu

Hoe zag Votulast er vroeger uit? Omdat er nog veel meer mooie oude foto’s zijn, is deze rubriek dit jaar weer terug. Iedere keer een foto van een herkenbaar punt in onze wijk, waarbij we laten zien wat er is veranderd. Deze keer: de Adriaen Beyerkade.In 1596 overlijdt Adriaen Beyer. Hij en zijn echtgenote Alet Jansdogter hadden in hun testament bepaald dat er vrijwoningen voor het huisvesten van armen gebouwd moesten worden. Een jaar later werden er twaalf van deze eenkamerwoningen, ook wel cameren genoemd, aan de Lange Nieuwstraat gerealiseerd.

Inundatie
Pas veel later krijgt Beyer een straatnaam naar zich vernoemd. Op de oude foto (afkomstig uit Het Utrechts Archief) van rond 1933 zien we een deel van deze straat. Daarnaast is het Inundatiekanaal met daar weer naast de Inundatiekade. Inundatie is het opzettelijk onder water zetten van een gebied, dit gebeurt meestal om militair tactische redenen. In 1963 werd hier de Kardinaal de Jongweg aangelegd.

Toekomstbeeld
Tegenwoordig zijn er plannen om de Kardinaal de Jongweg te versmallen, er een stadsboulevard van te maken. Die plannen zijn weliswaar in de ijskast gezet, maar toch rijst bij mij de vraag: Zou het beeld uit het verleden ook het toekomstbeeld zijn?


GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 5, September

Licht aan het einde van de tunnel
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Een halve eeuw ervaring in de Teleshop
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Update verkeersonderzoek
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Bankhangen voor gevorderden
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel