Votulastkrant logo

Een halve eeuw ervaring in de Teleshop

De Teleshop aan de Van Humboldtstraat is misschien niet de bekendste zaak van Votulast, toch zit de elektronicazaak al 48 jaar op deze plek. Met al die tijd dezelfde eigenaar, de inmiddels 82-jarige Kees van Wijnbergen. Voor Kees geen geraniums: lekker werken houdt zijn geest lenig, zegt hij zelf.

“Kees, blijf jij nou maar lekker aan het werk, dat houdt je fit,” zei zijn huisarts een paar jaar geleden. Een gouden advies voor Cornelis (roepnaam Kees) van Wijnbergen. Van zijn zaak hoeft hij niet meer te leven – hij heeft immers AOW en een klein pensioen – maar thuis zitten is niets voor hem. “Ik ga niet zitten niksen.” Ook na revalidatie van zijn hartoperatie zes jaar geleden, keerde hij terug in zijn Teleshop. Hij voelt zich prima; kan zelfs weer een stukje hardlopen.Reparaties
De Teleshop begon als verhuurbedrijf van televisies. Ook deed Kees het onderhoud van televisies voor enkele hotels. Tegenwoordig voert hij vooral reparaties uit. Van de meeste apparaten weet hij het euvel wel te vinden. Hij heeft immers een vierjarige opleiding en een halve eeuw ervaring. Ook verkoopt hij apparatuur.

Oudere klanten komen vooral vanwege de service. Kopen ze wat bij Kees, dan krijgen ze desgewenst gratis les. Gewoon boven de zaak, in zijn appartement. “Je hoeft je niet te schamen als je iets niet weet. Ik leg het graag uit.”

Goud waard
Kees’ echtgenote had al vroeg door dat een goede technicus goud waard is. De meeste kleinere elektronicazaken gingen in de loop der jaren failliet omdat ze geen technici in dienst hadden, merkte zij op. Toen Kees voorstelde om te stoppen met reparaties, maar zich vooral te richten op de verkoop, hield zij dat plan tegen.

Daar bleek ze gelijk in te hebben. Als een van de weinige kleinere elektronicazaken is hij overeind gebleven na de komst van reuzen als de Mediamarkt. “Ik heb een geweldige steun aan haar gehad,” zegt hij. Helaas overleed zijn echtgenote een paar jaar geleden.

Lenig van lijf en geest
Het advies van de huisarts is zichtbaar goed gebleken. Niet alleen klimt Kees nog met gemak in zijn etalage, met een elegant hupje springt hij er ook zo weer vanaf. En ook zijn geest werkt prima. Met veel betrokkenheid vertelt hij over zijn buurt, over de problemen die hij om zich heen ziet, over zijn atletische verleden, over zijn tijd als model voor een kapper, over zijn jeugd.

Naast zijn werk houdt hij tijd over om te schrijven. Voor zichzelf; “over alles wat me dwarszit.” Over zijn wantrouwen jegens politici bijvoorbeeld. “Die blijven maar bezuinigen bij de verkeerde groepen in de samenleving, zoals ouderen.” Hij heeft dozen vol, handgeschreven, stukken. Vaak serieus, maar heus niet altijd. Een ‘beetje dollen’ is immers ook belangrijk. En goed voor de geest. AD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 5, September

Licht aan het einde van de tunnel
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Een halve eeuw ervaring in de Teleshop
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Update verkeersonderzoek
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Bankhangen voor gevorderden
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel